YouTube-hit: Study with me

Kijken naar studerende YouTubers

Youngworks


We kennen al de populaire ‘mukbag’- en ‘get ready with me’-videos, waar bij je kan kijken naar Youtubers die aan het eten zijn of zich klaarmaken voor de dag. Nu zijn ook de ‘study with me’-videos een hit. Hierbij kan je dus kijken naar – je raadt het al – een studerende Youtuber.

Het idee is simpel: je zet een ‘Study with me’-video aan, je ziet een hardwerkende student en je raakt (hopelijk) zelf ook gemotiveerd om geconcentreerd aan je studie te gaan. De meeste video’s zijn real time studiesessies, waarbij je ‘live’ kan mee studeren. Daarbij studeer je niet alleen met de Youtuber in beeld, maar is er een hele community die ook naar het filmpje kijkt. In de live chat naast de video motiveren kijkers elkaar om aan de slag te gaan. Het blokken is voor veel studenten misschien niet leuk, maar zien dat je er niet alleen voor staat, verzacht blijkbaar de pijn…

Handig, want: tijdens tentamenperiodes zitten de bibliotheken vaak overvol. En een ‘studie date’ plannen met een vriend of vriendin komt ook niet altijd even goed uit. Als je dan toch uitkomt op thuis studeren, dan hoef je dat door de ‘Study with me’-video’s niet helemaal alleen te doen. Ook al is het wel op afstand, zo kan je de eenzamen studie-uren toch wat ‘socialer’ invullen.

En gezien de hoeveelheid kanalen, duizenden views en positieve comments onder de video’s werkt het echt goed voor veel kijkers:

Florian (22)
Zelf ga ik altijd naar de UB als ik moet studeren. Het motiveert me om naar andere mensen te kijken die ook studeren. Als iedereen studeert, dan ik ook maar. Ik ga alleen nooit van mijn leven deze video’s kijken. Je kunt een YouTube ‘studievriend’ geen vragen stellen of samen even koffie doen. In mijn optiek word je hier nog eenzamer van en is er een flink gebrek aan empathie. 

Ellen (23)
Ik vind het wel grappig dat het bestaat, tegenwoordig is op YouTube echt overal wel een soort oplossing voor te vinden. Kan me wel voorstellen dat het motiverend zou werken omdat die ander ook de hele tijd druk bezig is.

Roel (20)
Toen ik dit filmpje voor het eerst zag moest ik echt lachen maar eigenlijk is het best een logische hype. Mijn broertje en ik hebben door social media en online gaming veel meer contact. We zijn dan naast het gamen gewoon over andere dingen aan het praten. Dit lijkt er een beetje op, alleen gaat het nu om huiswerk.

 

Disclaimer Back to top