Youngworks wint aanbesteding overheid: communicatie rond ‘maatschappelijke diensttijd’.

Vrijwillig aan de slag voor de samenleving voor jongeren niet vanzelfsprekend

Arco Bregman


De ‘maatschappelijke diensttijd’, kortweg MDT, is een nieuw initiatief van dit kabinet. Het idee is dat jongeren vanaf 16 jaar een bijdrage aan de samenleving leveren door iets te doen voor een ander. Het gros van de jongeren is niet spontaan geïnteresseerd. In gesprekken geven veel jongeren aan dat zij overladen worden door keuzes en opties in het leven. Hoe zorg je ervoor dat MDT voor jongeren een aantrekkelijke optie wordt om serieus te overwegen?

Denken vanuit een maatschappelijk belang of iets toevoegen voor een groter collectief is voor veel jongeren (nog) niet weggelegd. Tot ongeveer hun 25e zijn ze sterk bezig met hun eigen identiteit; vragen als  “wie ben ik?” en “wie wil ik zijn?” staan centraal. Dit wil niet zeggen dat ze niet over de maatschappij nadenken, maar ze zullen dit wel sneller doen vanuit het eigen perspectief dan dat van een volwassene.

Foto/copyright: Martijn van de Griendt

Om MDT een plaats te geven in de levens van jongeren kiest Youngworks voor een strategie die het eigen perspectief van jongeren centraal stelt. Met het framen van de boodschap: ‘What’s in it for me?’

In de communicatie rond MDT gaan we jongeren aanspreken op hun persoonlijke drijfveren. Persoonlijke verhalen draaien om de eigen ervaringen en uitdagingen. Jongeren gaan vertellen wat MDT hen oplevert en welke meerwaarde zij ervaren: uitvinden waar je goed in bent, wat je leuk vindt en bij je past. Van daaruit verkennen ze ook een grotere wereld door kennis te maken met nieuwe mensen en door eerste werkervaringen in een nieuwe omgeving.

Scholengemeenschap Guido als een van de eerste van start met MDT
Leerlingen van Guido Arnhem, een vo-school in Arnhem, kunnen in het kader van burgerschapsvorming en loopbaanoriëntatie meedoen aan MDT. Zij gaan in verschillende maatschappelijke projecten testen wat een goede manier is om MDT vorm te geven.

foto/copyright: Martijn van de Griendt

Op maandag 19 november j.l. kwam staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op werkbezoek bij Guido Arnhem in het kader van MDT. Blokhuis: “Ik ben heel erg voorstander van de maatschappelijke diensttijd. Ik vind het een hele mooie beweging waarbij we jongeren proberen hun eigen talenten te laten ontdekken en daarbij samen te werken met leeftijdsgenoten. Ze komen ook in aanraking met jongeren die niet per se bij hen op school zitten, en met andere generaties. Dat zie je hier gebeuren. Supermooi dat Guido zoveel aanbod heeft dat jongeren kunnen kiezen.”

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.