Word jij nu bekeken?

Youngworks Trendteam


Het kan zomaar zijn dat je tijdens het lezen van dit artikel wordt bekeken! Dat onze computers gehackt kunnen worden en dat daarbij onze bestanden niet veilig zijn dat weten we allemaal. Maar dat hackers, en zelfs de overheid, mee kunnen kijken met jouw webcam is niet bij iedereen bekend. Zo blijkt dat bijvoorbeeld de National Security Agency (NSA) uit Amerika uit ‘voorzorgsmaatregelen’ webcams van de Amerikaanse burger in de gaten houdt.

Fluitje van een cent
Je zit waarschijnlijk elke dag wel op een computer/laptop. Een doorsnee laptop heeft tegenwoordig een ingebouwde webcam, die ook niet veilig is voor hackers. Het is redelijk simpel om de webcam van iemand anders te hacken, dit blijkt uit verschillende tutorials die online te vinden zijn. In een paar stappen is de persoon aan de andere kant in de gaten te houden.

Denk je veilig te zijn als je je laptop uit hebt staan en bent gaan internetten op je smartphone? Dan heb je het mis, ook de camera en microfoon van je smartphone zijn te hacken. Deze vorm van hacken is een stuk lastiger, maar het is mogelijk.

Bescherm jezelf
Je zou al bijna geen gebruik meer willen maken van je computer of telefoon als je dit zo leest. Dit komt waarschijnlijk niet eens omdat je wat te verbergen hebt, maar het idee dat iemand meekijkt is niet bepaald prettig te noemen. Wat kan je hier dan aan doen?

De makkelijkste oplossing, en waarschijnlijk ook de beste, is het bedekken van je webcam/camera. Er zijn al verschillende bedrijven waaronder Bits of Freedom die speciale webcam/telefoon camera stickers aanbieden. Voor €7,50,- stuurt Bits of Freedom jou een sticker op die je voor je camera kan plakken. Nou is €7,50,- voor een simpele sticker misschien een beetje teveel van het goede, een simpel stukje gaffer tape of een post-it werkt natuurlijk ook prima.

Pas afgestudeerde student Mirre (23) kende deze plakkertjes al, zij zei:”Sommige mensen plakken een stukje tape over hun cam heen. Ik voel me niet zo bedreigd eigenlijk. Maar het idee vind ik wel storend.

Macbook plakker

Oké, mijn camera is afgeplakt, nu ben ik veilig… tóch? Think again, als de hackers je kunnen zien is de kans groot dat zij jou ook kunnen horen.  Je microfoon op je computer muten is niet voldoende, de hacker kan dit makkelijk ongedaan maken. Wat wel kan helpen is om een plug in je microfoon-ingang te doen, denk bijvoorbeeld aan een oude koptelefoon.
De Nederlandse overheid geeft zelf ook als advies dat computergebruikers hun webcam beter kunnen afplakken. Zo blijken inlichtingendiensten ook maar al te graag gebruik te maken van de webcam van de burger. Op de vraag of inlichtingendiensten dit mogen doen antwoordde Andrew (23): “Dit mogen zij zeker niet doen. Dit is een inbreuk op mijn privacy als ze het daadwerkelijk doen, en dat is illegaal.

In een paar simpele stappen kan je er dus voor zorgen dat je niet ongewenst bespiedt wordt. Mijn webcam is in ieder geval al afgeplakt!

Disclaimer Back to top