Willem-Alexander waagt zich aan ‘seksquiz’

Youngworks


Dit artikel is eerder geplaatst op de website van het AD. Bron beeld Desiree Meulemans

Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers bestond vandaag vijftig jaar en dat werd gevierd met de koning. Willem Alexander waagde zich zelfs aan de ‘seksquiz’ van onderzoeker James Smith van Youngworks.

Hoeveel jongeren zijn bevriend met hun ouders op facebook? Koning Willem Alexander kreeg het antwoord vandaag in een stoomcursus jongerencultuur, tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van Rutgers. Goed, de vragen van de ‘seksquiz’ waren niet heel pikant, met een gebalde vuist op een opgeheven hand moest hij kiezen uit twee opties na vragen zoals die ene over Facebook (antwoord: 69 procent). Ook voorbij kwam: wanneer gaan jongeren het huis uit? Willem Alexander kan vermoedelijk nog een tijd van de prinsesjes genieten, want de gemiddelde leeftijd is 24,6 jaar. En – wellicht opgelucht ademhalen – uit onderzoek van Rutgers blijkt dat ze hun ‘eerste keer’ uitstellen.
Grappig detail: de koning en Rutgers zijn in hetzelfde jaar ‘geboren’. De majesteit kreeg aan het einde van zijn bezoek nog een reeks nieuwe voorlichtingsvideo’s aangeboden. Daarin wordt onder meer seksueel geweld aan de kaak gesteld, maar wordt ook onder meer het thema anticonceptie aangesneden.

Soa’s
Hoewel in Nederland de afgelopen 50 jaar talloze taboes zijn doorbroken, concludeerden experts tijdens de viering van het jubileum wel dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Zo moet het meer over genot gaan, aldus seksuologe Goedele Liekens. ,,We weten alles over soa’s, maar er zijn veel jongeren die niet weten waar de clitoris zit.”De gesprekken in de Nicolaikerk vonden ook plaats in het licht van de #metoo discussie. Hoogleraar Paul Schnabel waarschuwde dat we ons niet moeten laten kapen door die hashtag. ,,Er dreigt nu een beetje te gebeuren wat plaatsvond in de periode dat meer bekend werd over Aids. De discussie komt in het teken te staan van angst. Terwijl er veel bereikt is.”

,,Zo is Nederland vooruitstrevend als het gaat om praten over seks tussen kinderen en ouders. Negentig procent van homoseksuelen in ons land durft uit te komen voor zijn geaardheid. Daarin loopt Nederland voorop”, aldus de hoogleraar.

Disclaimer Back to top