Wat is…: Urban?

Youngworks Trendteam


De term ‘urban’ wordt tegenwoordig veel gebruikt om stromingen binnen muziek, dans en kunst aan te duiden, maar wat is urban nu eigenlijk? Tijd om eens wat dieper hier op in te gaan.
Wat is urban?
Urban (letterlijk: ‘stedelijk’) is rond 2000 ontstaan in de grote steden van de Verenigde Staten. Populaire ‘zwarte’ muziek als hiphoprap en r&b vormen de kern van deze subcultuur. Het zijn vooral Afro-Amerikaanse jongeren uit de ghetto’s van de grote steden die in deze periode deel van de stroming uitmaken.
Tegenwoordig is dat echter anders. Mede door het commerciële succes van urban (lees: hiphop, rap en r&b) in de Verenigde Staten is het uitgegroeid tot een (mainstream) label dat vandaag de dag op veel muziek- en dansstijlen en vormen van kunst wordt geplakt. Reggaedubstep en dancehall (muziek), jerkinstreetdanceen breakdance (dans) en graffitistreet art en sneaker pimping (kunst): het wordt tegenwoordig allemaal onder het kopje ‘urban’ geschaard. Deze zeer gevarieerde mix maakt het, in tegenstelling tot vroeger, moeilijk om ‘urban’ nog als één subcultuur te zien.

Sfeerbeelden van Dirty Dutch
Typering
De jongeren binnen alle stromingen die onder het kopje ‘urban’ vallen zijn enorm divers en moeilijk te definiëren als één homogene groep. Je zal iemand niet snel horen zeggen dat hij of zij urban is, maar wel een hiphopper, breakdancer of sneakerfreak. Iemand die vandaag de dag hiphop luistert, kan een enorme hekel hebben aan dancehall en zich totaal anders kleden dan iemand die naar reggae feestjes gaat.
Imago
Urban is de afgelopen jaren vaak geassocieerd met vrouwonvriendelijke clips, overdreven uiterlijk vertoon (‘bling bling’) en ongeregeldheden bij feesten. Verder wordt de term steeds minder hip gevonden door jongeren en is een jongere bovendien geen onderdeel van een subcultuur die ‘urban’ heet zoals een hiphopper dat wél is van de hiphopscene. Bedenk daarom goed óf en waarom je als organisatie de term urban wil gebruiken in een reclame- of marketingcampagne.

Sfeerbeelden Meet the Streets
Ter illustratie
Om aan te geven hoe divers en gevarieerd urban is, hieronder een lijstje met uiteenlopende voorbeelden.

MuziekEventsMedia
50 Cent (hiphop/rap)Bassline (o.a. hiphop, funk)101barz (Nederlandse hiphop)
Black Eyed Peas (rap/pop)Beatloverz (o.a. eclectic, house)FunX (o.a. hiphop, reggae, latin, dance)
Chris Brown (r&b)Definitie van Dopeheid (Nederlandstalige hiphop)Hiphop In Je Smoel (hiphop, rap, graffiti, breakdance)
Dio (rap)Dirty Dutch (geïnitieerd door DJ Chuckie)Juize.FM (o.a. hiphop, r&b)
DJ Chuckie (hiphop, house, dance, eclectic)Meet the Streets (fashion, street art, hiphop, r&b, eclectic)Meet the Streets (street art, fashion, hiphop, house, baltimore)
DJ Flexican (hiphop, funk, eclectic, electro)Musica Republica (o.a. eclectic, house, hiphop)ML75 (o.a. hiphop, r&b, eclectic)
Gregor Salto (o.a. eclectic, house, electro)Raw Rhythm (o.a. hiphop, soul, funk, r&b)Partypeeps
Jay-Z (hiphop/rap)Streetlab (o.a. street art, fashion, hiphop, house, baltimore)Pozerscene (o.a. hiphop, eclectic, house)
De Jeugd van Tegenwoordig (rap)Puna (hiphop, rap, r&b)
Keri Hilson (r&b)State Magazine (hiphop, rap, r&b, dubstep)
Lady Gaga (pop)
Lil Wayne (hiphop/rap)
Partysquad (o.a. hiphop, pop, r&b)
Rihanna (r&b)
Sean Paul (dancehall)
Shakira (r&b/pop)
Yes-R (rap)
Zwart Licht (hiphop/rap)
Disclaimer Back to top