Wat is Fortnite Battle Royale?

Roman legt het uit

Roman Strijbos


Ik zit met een stuk of honderd mensen in een schoolbus. We vliegen over een cartoonesk, maar idyllisch landschap. Ik zie huisjes, kleine dorpjes en bossen langzaam onder mij langs glijden. Dan gaat het portier open: ik val! Honderden meters diep totdat mijn glider zich uitvouwt en ik sierlijk boven het landschap zweef. Tijd om te genieten van het uitzicht heb ik alleen niet. Ik moet zo snel mogelijk beneden zien te komen, wapens verzamelen en beginnen met moorden.
Ik speel de game Fortnite Battle Royale. Het doel is eenvoudig: honderd spelers worden in een groot landschap gedropt en strijden tot er één winnaar overblijft. Het is the last man standing. Survival of the fittest!

Elke speler begint met niets, maar tijdens het rondlopen vind je al snel wapens, grondstoffen en andere spullen. Hiermee bouw je razendsnel kleine forten, om je te verdedigen tegen andere spelers. Het speelterrein wordt steeds kleiner waardoor je na verloop van tijd gedwongen wordt de confrontatie met elkaar aan te gaan. Mijn eigen avontuur in Fortnite houdt al snel op: ik word binnen vijf minuten neergeschoten. Ik kruip nog even rond ,maar dan is het toch echt afgelopen. Ik probeer het spel nog een paar keer, maar elke keer eindig ik binnen een paar minuten dood op de grond.

Het is geen geheim dat gamen populair is onder jongeren maar zelden genereert een (gratis!) game zoveel hype. Battle Royale, dat door Epic Games werd ontwikkeld in slechts twee maanden, werd in minder dan een half jaar wereldwijd een van de populairste games. In februari alleen al genereerde de game $126 miljoen dollar aan omzet. Dat is veel voor een gratis game. Het verdienmodel van het spel ligt voornamelijk bij de verkoop van skins en andere extra’s waarmee je je karakter een nieuwe look kunt geven.
Ook als speler van Fortnite kun je tegenwoordig goed verdienen. Op Twitch – een soort YouTube voor games – halen spelers grof geld binnen. Een van de meest populaire Twitchers, Tyler Blevins, verdient naar verluid meer dan $ 500.000 per maand met het live spelen van onder andere Fortnite.

Denk trouwens maar niet dat alleen nerdy kids het spel spelen. Rappers Drake, Travis Scott, NFL-speler Juju Smith-Schutser en Tyler Blevins braken met hun Twitch stream het record voor meest bekeken stream: 600.000 kijkers keken mee hoe de bekendheden het spel speelden. Maar ook in mijn eigen kringen is de populariteit van de game niet te missen: dagelijks zie ik posts, video’s, en zelfs memes over de game op mijn social feed verschijnen.

De populariteit van Fortnite lijkt vooralsnog alleen maar te groeien en met de komst van een iOS app zal daar binnenkort nog geen verandering in te komen. Ik ga nog even oefenen…

Disclaimer Back to top