Wat is…: Epic?

Subtitel

Youngworks


Epic, alles is epic. Een epic pyjamaparty, een epic hiphoptrack, een epic Facebookpost. De epic episode draait op volle toeren maar wat betekent epic nou eigenlijk? En waar kom het vandaan? Het Youngworks Trendteam zocht het uit en ging de straat op. Lees en bekijk hier een korte, maar epic uiteenzetting van de epic episode.
De oorsprong
Epic, episch, helden, Griekse mythologie… de één denkt dan wellicht aan de heldendichten uit de Griekse mythologie (zoals Ilias van Homerus) waarin op een poëtische en verheven manier over legendarische helden en belangrijke gebeurtenissen wordt verteld. De ander refereert misschien naar een meer hedendaagse betekenis van het woord epic, zoals de gamewereld. Volgens de jongeren die we spraken komt het woord epic namelijk oorspronkelijk uit de gamewereld en wordt het de laatste tijd steeds meer gebruikt onder niet-gamers. In het spel World of Warcraft is epic de hoogst haalbare kwaliteit als speler. We vroegen een trouwe gamer naar de betekenis van epic:

“Epic staat binnen de gamecontext voor topkwaliteit of fantastisch. In de vele chat channels gebruiken veel spelers ook het woord epic om iets tofs aan te duiden, maar meestal voor een woord, zoals het alom bekende ‘epic fail’ (ontzettend grote fout, red.) of die speler is ‘epic’ als de speler iets onmogelijks heeft gepresteerd. Dit gebeurde al een aantal jaar geleden en sinds kort is het dus ook overgewaaid naar de internetcommunity”. (Lars, 19 jaar).

De betekenis
De beschrijving op Urban Dictionary vertelt ons het volgende: “Awesome, kickass, or otherwise positive. Can be used to refer to anything but is usually referring to a particular event or action. The most common usages are “epic win” or “epic failure,” and some prefer to type it in all caps. Occasionally people use the phrase “Epic ___” as a stand-alone sentence or phrase, always following a story about something considered Epic.”
Epic betekent meer dan episch. Epic is enerverend, groots, onvergetelijk, cool, het hoogtepunt en bijzonder. Daar komt toch weer die verhevenheid in oude heldendichten terug. Epic kan zowel als bijvoeglijk als zelfstandig naamwoord worden gebruikt en heeft in de meeste gevallen dus een positieve lading. Dat is ook het gevoel wat jongeren willen uitdrukken als ze het woord epic gebruiken. Om je een goed beeld te geven van hoe epic door jongeren wordt omschreven, kun je het beste gewoon naar onderstaand filmpje kijken.

Epic wordt voornamelijk op het internet gebruikt om aan te geven hoe geweldig je iets vindt. Op Twitter wordt epic gebruikt in verschillende contexten: om bijvoorbeeld aan te duiden hoe geweldig je iets vindt of hoe je je ergens over voelt.

Epic of swag?
Een tijdje geleden schreven we al over swag. Swag wordt gebruikt om zelfvertrouwen, triomf, macht en stijl uit te drukken en kun je net als epic als zelfstandig en bijvoeglijk naamwoord gebruiken. Omdat epic een toch iets andere betekenis heeft, is de kans klein dat beide woorden een onderlinge concurrentiestrijd zullen gaan voeren. Je kunt deze woorden eigenlijk gewoon zien als het nieuwe ‘cool’ of ‘gaaf’ dat jaren geleden geïntroduceerd werd om een gevoel of actie te benadrukken.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.