Wat is een streak?

Stagiair Lotte legt het uit!

Lotte Bouwhuis


Wanhopige jongeren die de ogen uit hun hoofd huilen als ze ‘m breken. Verbaasde ouders die er het nut niet van inzien. Zelfs Snapchat heeft nu een optie open staan waarin je kan klagen over het verloren gaan van… Ik heb het natuurlijk over de ‘streak’: wat is het en waarom is het zó belangrijk voor jongeren?

Je hebt een streak (snapreeks) wanneer je meer dan drie dagen achter elkaar, binnen 24 uur, minimaal één foto naar elkaar stuurt via Snapchat; een Snap. Dan krijg je een 🔥 achter de naam van degene met wie je Snaps uitwisselt. Hoe langer je dit volhoudt, hoe hoger het getal achter de naam van die vriend of vriendin. Vergeet je binnen 24 uur te reageren, dan krijg je eerst een zandloper⌛ te zien. Ben je dan echt te laat, dan verlies je die streak en moet je samen weer helemaal opnieuw beginnen. Wat voor sommigen dramatisch is. 

Streak is life
Je denkt misschien: ‘waar maken ze zich in hemelsnaam druk over?!’ maar voor een grote groep jongeren is dit een belangrijk onderdeel van hun leven. We weten natuurlijk vanuit het puberbrein dat jongeren sowieso heftiger kunnen reageren, omdat ze hun emoties minder onder controle hebben dan volwassenen. 
Daarbij komt dat voor jongeren de peergroup heel bepalend is. Vriendschappen sluiten en onderhouden, en dat ook aan anderen laten zien, is belangrijk. Denk maar aan kreten als BFF, Best Friend Forever. Wederkerigheid is ook belangrijk bij vriendschappen; je doet allebei je best. Dus een streak verliezen kan zorgen voor teleurstelling en escalaties in vriendschappen. Vorig jaar gaven Engelse hulporganisaties aan dat Engelse jongeren stress en ruzies krijgen door de app. Voor sommigen is het veel meer dan zomaar een een ‘leuk spelletje’. Je hebt immers hard gewerkt aan het behouden van je precious little thing en dan heeft een van jullie zomaar opgegeven, wat de reden daarvan ook moge zijn..  

Is Snapchat vriendschap bepalend?
Je kunt, naast de lengte van je streak, ook zien in welke mate je vrienden bent met degene waarmee je Snaps uitwisselt. Dat is namelijk op te maken uit de emojis achter de naam. Zo weet je bijvoorbeeld bij een  dat je al twee weken beste vrienden bent met elkaar. Handig bedacht: je staat dan bovenaan elkaars lijst wanneer je een Snap verstuurt. Maar wanneer er een 😏 achter de naam van je vriend staat, betekent het dat jij wel zijn of haar beste vriend bent, maar hij of zij niet jouw beste vriend is. Reden tot onrust en overuren in het puberbrein. Snapchat heeft nog meer emojis die van alles betekenen voor jou en degene met wie je Snapt. Best heftig als je erover nadenkt; een social media platform dat zich mengt in zoiets persoonlijks als vriendschap.

Snapfacts
In tegenstelling tot wat veel mensen denken groeit Snapchat nog steeds. Zo hebben ze op dit moment wereldwijd 187 miljoen gebruikers, 18% meer dan vorig jaar. 2,1 miljoen van Snapchat’s vaste gebruikers is Nederlands. Daarvan is maar liefst 83% tussen de 12 en 19 jaar oud. De gebruikers hebben ontzettend geklaagd over de recente update van Snapchat, die de hele interface deed veranderen. Volgens velen is de app nu ontzettend ingewikkeld geworden. Wat zomaar kan betekenen dat komend jaar het aantal gebruikers weer daalt. 

Disclaimer Back to top