Vrijzinnige vrouwen

Marijke Bleijswijk


In 2015 publiceerden wij het artikel #girlswillbegirls. Een nieuwe ‘feministische’ stroming werd aangezwengeld door invloedrijke vrouwen. Zo lieten de VN-speech van Emma Watson en het VMA optreden van Beyoncé meisjes opnieuw nadenken over een thema dat al enige tijd minder aandacht kreeg. Inmiddels is de feministische denkwijze ingeworteld: jonge vrouwen belichten het thema vanuit persoonlijke belevingen, en komen in actie tegen topics als seksuele intimidatie en seksediscriminatie.
@dearcatcallers
Noa Jansma (20 jaar) kwam onlangs wereldwijd in het nieuws met haar instagramaccount @dearcatcallers. Op dit account, met 315K volgers, deelt zij selfies met catcallers. Oftewel: mannen die vrouwen nafluiten of roepen. Door selfies te nemen met de catcallers wisselt Noa de machtsverhouding tussen haar en de catcaller om. Uiteindelijk is zij de baas over de foto en kan ze hem ongevraagd publiceren. Volgens het Nederlandse meisje is ‘catcalling’ een globaal fenomeen en probleem. Daarom gaat het project verder: de komende periode wordt het instagramaccount overgenomen door meisjes wereldwijd.

‘The Titty Mag’
Jong, feministisch en van eigen bodem is het platform ‘The Titty Mag’. In een terugkerende nieuwsbrief wordt het moderne feminisme onder de loep genomen. Volgens co-founder en influencer Cathelijne Blok heeft het woord feminisme vandaag de dag meer dan één betekenis. Het is dan ook niet gek dat het begrip vanuit zeer diverse perspectieven wordt benaderd. Een feministische dialoog met Tim Hofman, een foto van een vibrator en de column ‘Stel je voor dat Trump een vrouw was’ wisselen elkaar moeiteloos af. Statement achter het platform is: “While some women claim to be a feminist, others just are.” Hiermee refereren zij naar de vercommercialisering van het feminisme, onderdeel van femvertising. Of Titties (de aanhangers van het platform) de bekende H&M ‘feminist’ t-shirts dragen weten we niet. Maar helder is dat zij vanuit een diepgaande zoektocht en een geheel eigen visie exploreren wat het feminisme voor hen betekent.

De wilplashype
Geerte Piening (23 jaar) plaste wild op het Leidseplein en kreeg een boete. Hier was ze het niet mee eens; ‘want waarom zijn er in Amsterdam 35 openbare toiletten voor mannen en twee voor vrouwen?’. Ze vocht de boete aan, maar volgens de rechter zouden vrouwen prima kunnen plassen op een urinoir. Met deze uitspraak was de ‘Actie zeikwijf: urinoirplassen v/ vrouwen’ geboren. Op 23 september poogde feministisch Nederland zich boven de Amsterdamse plaskrullen. In het Parool liet Geerte weten dat het niet haar bedoeling was om een ‘feministisch ding’ te creëren. Toch vocht zij puur vanuit haar eigen beleving tegen seksediscriminatie. Wanneer je dit topic aansnijdt, ben je dan niet stiekem een beetje feminist?

Bovenstaande initiatieven dragen het feministische gedachtegoed uit in compleet verschillende concepten (een nieuwsbrief, rechtszaak en instagram-account). Te verwachten valt dat er ook komende periode nieuwe initiatieven zullen verschijnen, waarbinnen respect voor de vrouw wordt opgeëist. Opvallend is dat Noa (@dearcatcallers) en Geerte (wildplas-rechtszaak) zichzelf niet perse profileren als een feminist, terwijl zij het gedachtegoed wel heel duidelijk verspreiden. Misschien is het begrip een tikkeltje overrated geworden door de vercommercialisering van deze beweging door populaire modeketens, als de H&M? Laten we de – toekomstige – initiatiefneemsters kaderen tot vrijzinnige vrouwen op een wereldverbeterende missie. Juist zij die niet enkel de feministische visie uitdragen, maar daadwerkelijk in actie komen hebben impact.


Bewaren

Disclaimer Back to top