(V)mbo’ers schrijven scenario’s voor campagnefilm tegen straatroof

Youngworks


Jandino Asporaat – cabaretier en acteur – start vandaag de campagne ‘Straatroof is Triest’ van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Op het college van STC-Groep in Rotterdam gaf Jandino de eerste workshop aan jongeren met als doel ze bewust te maken van de consequenties van straatroof. “De jonge straatrovers staan niet stil bij de gevolgen voor het slachtoffer en hun eigen leven. De kans is groot dat de politie je pakt en je met een strafblad op je naam je toekomst vergooit”, zegt Jandino, ambassadeur van de campagne Straatroof is Triest. In workshops schrijven jongeren een scenario voor de campagnefilm tegen straatroof. Het winnende script wordt verfilmd en komt medio december 2012 online uit.

De film: Straatroof is Triest
De workshop Straatroof is Triest is voor jongeren op (v)mbo’s in Nederland. In de video ‘stop straatroof’ roept Foolio, gespeeld door Jandino, de leerlingen op om een eigen scenario voor de campagnefilm tegen straatroof te schrijven. “Zelf ben ik een keer overvallen door 10 gasten, voor € 50,-. Dat is toch een slechte buit? Vijftig euro moeten delen met z’n tienen? Ik was niet zo onder de indruk toen, maar heel vaak zijn er wapens en agressie in het spel waardoor de impact voor het slachtoffer enorm is”, aldus Jandino. In het scenario nemen de jonge schrijvers eigen inzichten mee vanuit het perspectief van de dader en slachtoffer. Jandino Asporaat speelt, net als de jongeren die het winnende script schrijven, een rol in de film die eind 2012 online uit komt.

Straatroof in Nederland
In 2011 werden nog circa 8700 mensen op straat beroofd van telefoon, tas, sieraden of koptelefoon. “We werken als Ministerie van Veiligheid en Justitie nauw samen met de politie en andere ketenpartners om het aantal straatroven in 2014 met 25% terug te dringen”, aldus Ivo Opstelten, Minister van Veiligheid en Justitie.
De campagne ‘Straatroof is Triest’ en bijbehorende workshops zijn door het ministerie en jongerencommunicatiebureau YoungWorks gemaakt. YoungWorks ontwikkelt de lesmodules en organiseert de hele campagne. Op zes geselecteerde (v)mbo-scholen in de regio Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zuid-Limburg, Utrecht en Almere gaan jongeren aan de slag met de workshop. Andere (v)mbo-scholen kunnen deelnemen via de lesmodule. Deze is verstuurd aan verschillende docenten verspreid over Nederland. Ook kunnen jongeren vanaf 9 oktober tot 9 november 2012 individueel of in groepsverband meedoen aan de campagne door hun scenario te uploaden op www.straatroofistriest.nl.

Bekijk hier ook het item wat het ANP over deze campagne maakte.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.