Unfuck the system

Marijke Bleijswijk


Hoe kijken jongeren naar de wereld waarin we leven? Ons Trendteam-lid Marijke Bleijswijk ging op onderzoek uit. Ze begon haar zoektocht bij een groep met een sterke of verrassende visie: jonge kunstenaars. In deze laatste editie: hoe “Millenial rebels” breken met inhumane systemen en werken aan een eerlijke toekomst. 

In een wereld waar overheden en organisaties steeds meer informatie verzamelen over burgers en consumenten, groeit onder Millenial rebels de behoefte aan controle. Met hun vizier op de toekomst keren zij zich tegen inhumane bedrijven en trekken zij systemen in twijfel. De jonge rebellen streven niet naar een revolutie maar proberen verandering te bewerkstelligen op een zachtaardige, vooruitstrevende manier.

Francesca Biagiotti, The Data Fountain
Het doel van Francesca is het ontmaskeren van de Cloud als een industrieel fenomeen en business model. De fontijn geeft aan hoe we gepushed worden om informatie toegankelijk te maken en hoe privé gegevens dus toegankelijk worden voor derden. Als democratie zouden we hierboven moeten staan.

Stefania Vulpi, Universal Unconditional
Het is de hoogste tijd om de strikte regels van de overheid aan te passen aan de behoeftes van de huidige tijd. Steeds vaker bewegen mensen zich naar andere plekken op de wereld. Ons staatburgerschap bepaalt onze status en rechten in een vreemd land, maar vaak botsen deze met de universele rechten van de mens. Daarom bedacht Stefania Universal Unconditional: een platform waarop het burgerschap uitgeleend kan worden aan anderen.

Robert Glas, Buitengesloten
Met het project Buitengesloten brengt Robert de Nederlandse vreemdelingendetentie onder de aandacht. In eerste instantie werd Robert verboden foto’s te maken van de vreemdelingcellen, daarom besloot hij het ministerie van Veiligheid en Justitie te dagvaarden. Robert werd in zijn gelijk gesteld en na een lang proces werd zijn fotoserie gepubliceerd in Vrij Nederland. Met dit proces keert hij zich tegen de overheid en laat hij Nederland inzien hoe absurd en onmenselijk het hedendaagse systeem kan zijn .

Xue Jing Lim, Spooking Gears
De ontwerpen uit de serie van Xue voorkomen dat onze gezichten worden gelezen door systemen van gezichtsherkenning. Het idee erachter is om mensen weer een gevoel van controle te laten ervaren over dat wat ze wel of juist niet willen delen met de buitenwereld en organisaties.

UNFUCK THE SYSTEM
Onbewust leven veel mensen klakkeloos de regels en richtlijnen vanuit de overheid en grote bedrijven na. Simpelweg omdat het zo is en iedereen hierin meegesleurd wordt. De jonge kunstenaars staan niet achter deze passieve, volgzame manier van leven. Daarom komen ze op subtiele wijze in actie en weten middels hun werk een statement te maken. Grote bedrijven streven vaak vooral naar winstmaximalisatie. Een doel dat onder jongeren aan populariteit verliest. Steeds meer jongeren zijn van mening dat (alleen) geld niet gelukkig maakt, dat de voortdurende machtsstrijd de wereld “opfokt” en eerlijkheid achter bedrijven soms ver te zoeken is.

Millenial rebels streven naar een wereld waarin burgers, maar ook de flora en fauna, in balans met elkaar bestaan. In hun zoektocht naar een rechtvaardige wereld breken de Millenial rebels met inhumane (puur) winstgerichte bedrijven. Zij tonen meer belangstelling in kleine, transparante bedrijven waarbinnen het welzijn van mens, dier en natuur voorop staat. Niet alleen zijn ze geïnteresseerd in deze bedrijven, zelf zien ze ook ondernemerskansen. De jongens van Seepje verkopen bijvoorbeeld duurzame en fair-trade wasmiddelen, de meiden van Á la reizen de wereld rond op zoek naar unieke en eerlijke producten die zij verkopen via hun webshop. En in de lijst van Duurzame Jonge 100 staan maar liefst honderd jongeren die een innovatief project zijn gestart, een duurzaam bedrijf hebben opgericht of op een andere manier verantwoord bezig zijn. Met een flinke dosis creativiteit gaan Millenial rebels op zoek naar oplossingen voor eigentijdse vraagstukken.

Een zelfde houding tonen Millenial Rebels ten opzichte van de bestuurlijke macht. Niet alle jongeren vertrouwen de overheid nog op haar woord. Ze zoeken liever zelf naar waarheden en oplossingen. Zonder zich in extreme mate tegen de overheid te keren proberen ze kleine veranderingen teweeg te brengen. Het afgelopen jaar was er in Nederland bijvoorbeeld veel ophef rondom de vluchtelingenproblematiek. Dit is bij uitstek een voorbeeld waarin een groep jongeren met eigen initiatieven een opvallende positie innam in het publieke debat. Je kan dus krachten bundelen en zelf actie ondernemen, maar de Millenial Rebels nemen soms ook een meer demonstratieve houding aan en proberen de bestaande wetgeving te challengen. Dit laatste deed bijvoorbeeld 101 TV, de ‘universiteit’ van BNN. Zij deden onderzoek naar de effecten van de leeftijdsverhoging van alcohol van 16 naar 18 jaar. Het doel van deze wet was gezondheidsrisico’s onder jongeren te beperken, maar heeft het verbieden van alcohol wel het gewenste effect? Met de uitkomsten van het onderzoek benaderde 101 TV de Tweede Kamer. Hier toonden zij met hun onderzoek “van drank naar drugs” dat overheid het wellicht niet bij het rechte eind heeft.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.