Top 10 jongerentrends voor 2013

Youngworks


YoungWorks voorspelt wederom de jongerentrends voor komend jaar. Op basis van onderzoek, deskresearch en input van ons Trendteam komen wij tot de top 10 jongerentrends voor 2013.
In 2013 staat ‘samen doen’ hoog in het vaandel van jongeren. Samen van een festival als Solar Weekend of Magneet Festival een groot succes maken door mee te bouwen aan het decor of het uitvoeren van een eigen kunstproject. Ook laten jongeren met de Human Rights Tattoo zien dat ze geven om de Rechten van de Mens. In 2013 is priktivism het nieuwe doneren. Jongeren lenen een vierpersoonstent via Peerby.nl of ontvangen een nieuwe outfit via het kledingabonnement van Le Tote. Ze kiezen voor delen en lenen in plaats van eigendom. En als ze dan toch iets heel graag wil hebben, zijn hun dansmoves of geduld hét ruilmiddel voor exclusieve toegang tot de nieuwste albums of tracks van hun favoriete artiest.
2013
Op onderwijsvlak zien we creatieve studenten afstuderen via crowdfilming of met fundraising hun studie bekostigen. Ze vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt door zich ‘in te schrijven’ bij de Internet Universiteit, dé plek waar ze alles kunnen leren, of nemen vijf verschillende baantjes om van alle markten thuis te zijn. Tijd om te slapen? Nee, want de 24-uursmentaliteit van jongeren viert hoogtij in 2013 door alternatieve openingstijden voor feestjes, winkels en de sportschool. Jongeren gaan overdag uit en sporten ’s nachts. En voor degenen die dan toch in slaap zijn gevallen, is er een fijne wake-up call: de Budist app wekt hen voor een verfrissend gesprek met een vriendelijke vreemde aan de andere kant van de wereld.
1. PartYcipatie
In 2013 trekken jongeren niet alleen hun feestoutfit, maar ook hun creativiteit uit de kast. Jongeren zijn gewend aan meer inspraak en waar in 2012 de feestjes vooral vóór het publiek werden georganiseerd, nemen jongeren nu het heft in eigen handen om een geweldig feest te bouwen. Met het motto ‘je bent wat je maakt’ van het Solar Weekend Festival bouwt iedereen tijdens dit festival mee aan het decor. Met DJ Roulette bepalen jongeren welke muziek er op het festival wordt gedraaid of staan ze via een livestreamverbinding als dj in contact met festivalbezoekers elders in het land. De festivalgangers bepalen vervolgens welke dj goed is en welke niet. Bij het Magneet Festival bepalen bezoekers zelfs de hele line-up door te stemmen op projecten en ideeën van anderen. Jongeren die goed kunnen koken, cocktails maken of fotograferen maken het feest tot een succes bij EdelWise.
2. Sharification
‘Hebben, hebben, hebben’ is in 2013 niet meer aan de orde. Delen is het nieuwe bezitten in de jongerenwereld. Op muziekgebied schoven we afgelopen jaren al op van cd’s kopen naar downloaden en online streamen. Ook bij andere producten en diensten is het ‘deelvirus’ toegeslagen. Op zoek naar een backpack of vierpersoons tent? Op Peerby.nl lenen jongeren deze en vele andere spullen bij een (on)bekende uit de buurt. Jonge meiden lenen voor speciale gelegenheden een designerjurk voor maximaal acht dagen via Rent the Runway. Zo besparen ze geld voor een dure jurk en verkleinen ze bovendien het risico iemand anders in dezelfde jurk tegen te komen. Nieuw is ook het modeabonnement van Le Tote. Voor 49 dollar ontvang je elke maand een tas met kleding. Wanneer je die beu bent, stuur je de kleding terug en krijg je een nieuwe collectie opgestuurd. Liever iets ruilen of schenken? Met de Swap-O-Matic schenk of ruil je schoenen, briefkaarten en andere producten die in de verkoopmachine passen, simpel op straat.
3. Internet University
Wie heeft de universiteit nog nodig als ‘ie internet heeft? Steeds meer jongeren leren vaardigheden zoals lastige wiskundeformules, spellingsregels, kunstgeschiedenis of een lesje Spaans online. Internet is de school en YouTube, Facebook Timeline en Pinterest de nieuwe klaslokalen. Jongeren raken op deze manier ook buiten de reguliere schoolvakken steeds vaardiger. En waarom zouden studenten nog duizenden euro’s schoolgeld betalen als ze ook gratis onderwijs kunnen volgen, bijvoorbeeld via de online universiteit Udacity? Ze schrijven zich hier in voor vakken als zoekmachinebouwer of webapplicatie-ontwikkelaar. Al ruim 160.000 studenten uit 190 verschillende landen volgden college via Udacity en leerden vakken die in de toekomst steeds vaker nodig zijn.
4. Priktivism
Willen jongeren in 2013 nog opvallen met een tattoo, dan moeten ze met meer op de proppen komen dan een ordinair plaatje. Maar voor het goede doel is in 2013 op tattoogebied alles geoorloofd. Zo veilde de 23-jarige Jack Gargrave uit Groot-Brittannië een stuk huid en liet de hoogste bieder bepalen waarover en waar hij zijn tatoeage voor het goede doel liet zetten. Tijdens verschillende festivals in Nederland laten jongeren een letter van de universele Verklaring Van de Rechten van de Mens tatoeëren middels het project Human Rights Tattoo. Wereldwijd worden tattoo-a-thons georganiseerd waar met gratis tattoo’s aandacht wordt gevraagd voor een bepaald onderwerp. Jongeren willen de wereld goed doen en laten dit graag zien door middel van een tatoeage. Priktivism is het nieuwe doneren in 2013.
5. Uniekchic
Je onderscheiden van de massa met een uitnodiging voor een exclusief feestje? In 2012 was exclusiviteit in het uitgaansleven erg belangrijk. Een codewoord opent voor jou de deuren van een geheime ruimte achter de Butcher burgerbar tot aan de Diesel Island Party waar maar 1000 kaartjes op persoonlijke uitnodiging beschikbaar zijn. Die exclusiviteit zet door in 2013. In Singapore is het koffiehuis Liberty Coffee alleen open indien er een nieuwe lading koffie is gearriveerd. Muziek luisteren van je favoriete artiest? Dit kan alleen na het installeren van een bijbehorende app waarbij je óf in de wachtrij moet staan voor het luisteren naar Adam Tensta óf je dansmoves moet showen in ruil voor het album van Calvin Harris. In 2013 gaan jongeren steeds meer op zoek naar exclusieve producten om zich te onderscheiden van de massa en wordt schaars een USP.
6. Studentencrisis
Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet hakt er bij de studenten hard in. Met het sociaal leenstelsel bouwen ze vanaf het begin van hun studie al een studieschuld op en bovendien komt het recht op gratis reizen te vervallen. Sneller afstuderen is het credo. Sommige filmstudenten studeren al op een creatieve manier af via crowdfilming (anderen korte filmpjes laten maken en daar één film van knutselen) of bedenken een carnavalshit om de kosten voor hun afstudeerproject zo laag mogelijk te houden. Via speciale websites als Alltuition.com zetten (vooral Amerikaanse) studenten hun eigen fundraising op om hun hoge schulden en studiekosten te beperken. Studenten die na hun studie niet direct werk vinden, doen vrijwilligerswerk in het buitenland of besluiten zelfs het leger in te gaan. In andere Europese landen overwegen sommige studenten zelfs de seksindustrie in te duiken om hun studie te bekostigen. Uit Duitse cijfers blijkt dat één op de drie Berlijnse studenten werk in de seksindustrie overweegt. Zal het in Nederland ook zo’n vaart gaan lopen?
7. Die once live twice
De 24-uursmentaliteit viert hoogtij in het toch al drukke leven van jongeren. De smartphone is gepromoveerd van het nachtkastje naar het hoofdkussen en Whatsapp-groepen verstoren continu de nachtrust. Sluitingstijden zijn taboe. Jongeren gaan overdag uit of op dinsdagavond, bijvoorbeeld naar het Dagverblijf festival waar ze buiten de reguliere uitgaanstijden een feestje vieren: van 14:00 tot 00:00 uur. Daarna kunnen ze gelijk door naar de sportschool, die steeds vaker 24 uur per dag open is. Shoppen na sluitingstijd kan in de 9 straatjes in Amsterdam door met je smartphone de QR-code in de etalage te scannen. Ook winkels gaan zo mee in het ritme van de 24uurs-economie en via internet is alles sowieso 24 uur per dag beschikbaar. Om dat te kunnen betalen nemen jongeren steeds meer verschillende bijbaantjes tegelijkertijd. Tussen colleges door bijles geven aan statistiekstudenten, een app bouwen tijdens het avondeten en ’s avonds werken in de kroeg.
8. Knuffelrap
Ali B op volle toeren: de televisiehit van 2012 waarin de grootste familie van Nederland stoere Nederlandse rappers koppelde aan gezellige volkszangers. Deze winter heeft het programma concurrentie van “Rappers in de sneeuw”, waarin vier zogenaamde straatjochies kennismaken met het werk van Greenpeace. Aan de andere kant van de oceaan komt zanger Frank Ocean, lid van hiphopgroep Odd Future, uit voor zijn homoseksualiteit waarna hij op plaat en podium zowaar wordt omarmd door zijn ruige vakbroeders. De rap-belofte voor 2013, Kendrick Lamar, vult een album met teksten over zijn pogingen om uit dat nare Compton (de ghetto) te ontsnappen. Houd je van puzzelen, kleuren en knutselen, maar ben je de traditionele kleurboeken ontgroeid? Met het Rap Coloring Book kleur je een kleurplaat van Kanye West, puzzel je met gangstertaal of maak je een kerstkaart met je favoriete rapper als rendier. Ten slotte doet Kleine Viezerik mee met het programma Maestro, waarin hij een heel orkest leert dirigeren. De media laten steeds meer zien dat rappers lief, kwetsbaar en betrouwbaar zijn; 2013 wordt het jaar van de knuffelrap!
9. Image galore
Nieuws in beeld en statusupdates in foto’s: in 2013 is het image galore in de jongerenwereld. Afgelopen jaar nam Instagram een grote vlucht onder jonge gebruikers. In het nieuwe jaar verwachten we dat jongeren Pinterest volledig omarmen. De nieuwssite Now This News speciaal op jongeren gericht, baseert het laatste (wereld)nieuws puur en alleen op beeld. Vanuit het Trendteam horen we dat steeds meer jongeren tekstuele statusupdates op Facebook achterwege laten en hun leven delen via een foto. Met de integratie van foto-apps in bestaande online sociale netwerken is dat nu nog gemakkelijker.
smartphone10. Wake up, stranger!
Slapen? Dat is voor de ouderen. Voor jongeren die toch nog een paar uurtjes slaap pakken tussen de bedrijven door is er nu een fijne wake up call. Met de gratis app Budist word je wakker gebeld door een vriendelijke vreemde ergens aan de andere kant van de wereld. Om biologische redenen gaan jongeren graag laat naar bed en slapen ze lang uit. Vroeg opstaan voor school of werk is dan ook een grote uitdaging. Aangezien persoonlijke aandacht erg motiverend werkt voor het jonge puberbrein, is de Budist app een prima manier om de dag op tijd en goed te beginnen. Gooi die herriemakende wekker maar alvast uit je raam en download de Budist app. In 2013 verwachten we jongeren overal vrolijk en op tijd!
Terugblik 2012
Excellentie, smartphone als beste vriend, knus en kneuterig… in 2012 namen verschillende trends die we in 2011 voorspelden een plek in het leven van jongeren in. Zo zagen we steeds meer voorbeelden van techniek in harmonie met het lichaam en voorspelden we de opkomst van de buigbare smartphone die zich aanpast aan het lijf. Inmiddels is Samsung al in het laatste stadium van de ontwikkeling van het buigbare smartphone-beeldscherm en ook eyetracking voor smartphones en tablets is in vergaande ontwikkeling. Tappen en swipen is straks niet meer nodig. Uit onderzoek blijkt verder dat 24% van de jongeren steeds vaker de smartphone gebruikt om de lichamelijke gezondheid op pijl te houden. Ze verdienen geld door te sporten met apps zoals Gympact en gebruiken hun smartphone als mobiele moodmanager met de apps HABU (muziek die past bij je stemming) en Unstuck (tips om problemen met werk/studie op te lossen). Daarnaast stond gezelligheid het afgelopen jaar hoog in het vaandel. Op verschillende festivals was de bingo volop aanwezig en volgend jaar zal naast Bungalup ook het nieuwe bungalowparkfestival Where The Wild Things Are plaatsvinden. Tot slot zagen we het ultieme voorbeeld van de invloed uit Azië op onze populaire cultuur: Gangnam Style van de Koreaanse artiest PSY als groot muzikaal hoogtepunt.
Onze trendlijst is ook beschikbaar in PDF formaat. Klik hier om de lijst te downloaden.
Wil je meer weten over onze trends en hoe jij deze kunt toepassen in jouw organisatie om gerichter met jongeren te communiceren? Schrijf je nu in voor een van onze trendworkshops op 16 of 30 januari of 18 februari 2013!

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.