Stipsters – de nieuwe jeugdcultuur

Youngworks


Was het voorheen nog hip om te feesten in Berlijn en vintage kleding te shoppen in de 9 straatjes in Amsterdam, tegenwoordig hoor je er pas echt bij als je een eigen (internet) onderneming ofwel startup begint. Startups waren vooral groot in het Amerikaanse Silicon Valley, maar tegenwoordig schieten startups ook in Nederland als paddenstoelen uit de grond. BNN wijdt er zelfs een hele soap aan: Startup. En zo ontstaat zowaar een nieuwe jeugdcultuur, die van de ‘stipsters’ (kort voor startup hipsters). Wat zijn stipsters precies?
stipster-chart1
Ondernemen als levensstijl
Steeds vaker zie je in koffietentjes hippe jonge mensen die daar hun ‘office runnen’. De jonge ondernemer vormt daar met de laptop, visitekaartjes en soja latte macchiato een zelfstandige onderneming.
Voor stipsters is geld verdienen met de onderneming niet per se het doel. Stipsters ondernemen om zichzelf te ontwikkelen. Vaak heeft hun bedrijf een ideologische inslag of morele overtuiging. Veel stipsters willen met hun onderneming de wereld verbeteren of tenminste iets moois bijdragen aan de maatschappij. Inspiratie voor het bedrijf komt meestal voort uit een verre reis waarin ze ideeën hebben opgedaan voor een nieuwe onderneming.
Het opstarten van een onderneming kost relatief weinig geld. De stipster bivakkeert in een koffietentje (soms tot wanhoop van de horecagelegenheden) of huurt binnen een creatieve broedplaats voor een laag tarief een bureau. Daarnaast heeft de startup geen personeel in dienst, of hooguit een gratis stagiair. Om aan een startkapitaal te komen doen veel stipsters aan crowdfunding via internet, waarbij particulieren een klein bedrag investeren.
laptopsnietzogezellig
De meeste stipsters laten aan de buitenwereld niet merken dat hun startup (nog) niet winstgevend is. Om financieel rond te komen van hun onderneming is het vaak noodzaak om bij te klussen. Denk aan een bijbaantje in de horeca of een rustig baantje waar je in de rustige uurtjes je eigen website kunt bijwerken.
De stipster herken je aan…?
1. Flexibele werkplek (bureau binnen een creatieve broedplaats of een koffietentje als kantoor)
2. Crowdfunding als startkapitaal
3. Macbook en iPhone zijn altijd aanwezig
4. Ingewikkelde bedrijfsnamen (bijvoorbeeld: https://youngstartup.nl/startups/)
5. Moleskine opschrijfboekje (om belangrijke quotes, telefoonnummers of gedachten te noteren)
Klik hier voor meer kenmerken.
Binnen het huidige economische klimaat is het lastiger voor jongeren om aan een baan te komen. Stipsters nemen het heft in eigen handen en wachten niet op een baan. Soms wordt de stipster stigmatiserend weggezet, maar we zouden een voorbeeld kunnen nemen aan hun doorzettingsvermogen en geloof in zichzelf. Lang leve de stipster!

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.