Sportcore

Marijke Bleijswijk


Jongeren gehuld in een Champion-joggingspak, exclusieve sneakers en witte sportsokken met het liefst een Nike-teken. Ze komen niet rechtstreeks uit de sportschool, maar sieren het straatbeeld volgens de regels van de ‘sportcore’.

Sportcore is een vervolg op normcore: een modetrend waarbij jongeren zichzelf in de stijl van de jaren ‘90 zo saai en normaal mogelijk kleden. Sportcore is overgewaaid uit Zuid Korea en in Nederland vooral zichtbaar in Randstedelijk gebied. De modetrend kenmerkt zich door oversized kleding, dikke stoffen, gecombineerd met denim en het gebruik van primaire kleuren. Het meest typerend voor deze stijl is de comeback van sportmerken uit de jaren ’90: Fila champion, Umbro, enzovoort.

Retailketens spelen hierop in door ‘oude’ kledingstukken opnieuw op de markt te brengen. Zo scoor je bij de Urban Outfitters oldschool Fila-sneakers, Supreme-truien en Calvin Klein-ondergoed. De prijskaartjes van deze populaire modeketens sluiten alleen niet echt aan bij het budget van veel jongeren. Sommige jongeren struinen daarom vintage shops af op zoek naar goedkopere, maar misschien nog wel authentiekere stukken. Opvallend is dat ook binnen deze modetrend gender weinig invloed heeft. De kledingstukken en sneakers zijn meestal unisex en worden zowel door jongens als meisjes gedragen.

Bewaren
Bewaren

Disclaimer Back to top