Selfies uit de Gouden Eeuw

Youngworks


Tegenwoordig kan iedereen met een smartphone binnen een halve seconde een selfie maken. En dat gebeurt ook, veel. Selfies lijken iets van deze generatie, maar in de Gouden Eeuw werden er ook al selfies gemaakt, op doek.

Het Mauritshuis opent vandaag met een tentoonstelling geheel gewijd aan 17e eeuwse zelfportretten van grote kunstenaars. Met deze speciale tentoonstelling wil het museum een verband leggen tussen de snel gemaakte selfies van nu en de kunstwerken van vroeger. De tentoonstelling loopt tot begin januari en bestaat uit 27 zelfportretten van schilders zoals Rembrandt van Rijn, Carel Fabritius en Judith Leyster. Door de hele tentoonstelling staan grote spiegels, waardoor de zelfportretten, die op zichzelf al een reflectie zijn, worden gereflecteerd.

Enkele highlights uit het onderzoek
  • Het zelfportret van Huygh Pietersz Voskuyl
  • is het boegbeeld voor de tentoonstelling.
  • In zijn werk uit 1638 staat hij in een houding
  • die selfie-makers nu ook geregeld aannemen: hij kijkt over zijn rechterschouder en lijkt diep in gedachten. In plaats van in de lens keek hij in een spiegel, maar het is niet lastig om je voor te stellen dat hij een selfie-pose aan het aannemen is.

Het zelfportret van Huygh Pietersz Voskuyl is het boegbeeld

Het zelfportret van Huygh Pietersz Voskuyl is het boegbeeld voor de tentoonstelling. In zijn werk uit 1638 staat hij in een houding die selfie-makers nu ook geregeld aannemen: hij kijkt over zijn rechterschouder en lijkt diep in gedachten. In plaats van in de lens keek hij in een spiegel, maar het is niet lastig om je voor te stellen dat hij een selfie-pose aan het aannemen is.

De overeenkomst tussen zelfportretten en selfies is duidelijk: beide worden gemaakt door degene die erop staat. Het verschil is ook helder: het maken van de ene duurt een halve seconde en gebeurt vaak zonder veel planning en nadenken; het maken van de ander kan maanden duren en vergt extreem oog voor detail. In het museum kun je, naast alle kunstwerken, een speciaal gemaakte video bekijken over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goed zelfportret en krijgt de bezoeker tips voor het maken van betere selfies. En dat kan je meteen ter plekke oefenen door het maken van een selfie met Rembrandt, want je mag tijdens deze tentoonstelling… selfies maken.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.