Roam Like At Home

Marijke Bleijswijk


Grenzeloos internetten waar je ook bent. Sinds roamingkosten binnen de EU gelijkgeschakeld zijn, is het mogelijk. Hiermee brak in juli het ‘Roam Like At Home’ tijdperk aan en zijn jongeren ook in heel Europa kosteloos – of vooruit, zonder meerkosten – online. Nu de vakantieperiode ten einde is, blik ik terug: welk effect heeft deze ontwikkeling gehad op de vakantiebeleving van jongeren?

De dagelijkse, noodgedwongen zoektocht naar WiFi-hotspots tijdens buitenlandse tripjes; torenhoge telefoonrekeningen in het zomerkwartaal; verdwalen in de smalle straatjes van Lissabon omdat je niet bij je GoogleMaps kunt. Sinds deze zomer zijn deze issues in Europa voorbij en kan iedereen vakantiebelevenissen gratis en vanuit een luie strandstoel delen met het thuisfront. Zo leidt roaming tot minder kosten én meer gemak.

Toch bestaat er ook een keerzijde: de gangbare drang om naar onze smartphone te grijpen zet zich nu ook op vakantie voort. Terwijl deze periode zich voorheen kenmerkte door vrijheid en rust, blijven we nu sneller hangen in de waan van de dag. Whatsappjes van vrienden, studiegenoten en collega’s zorgen voor een doorlopende stroom aan prikkels. En dan is er de neiging om die momenten van verveling – of rust – te vullen met activiteiten op Snapchat of Instagram groter. Heeft roaming een einde gemaakt aan het ultieme vakantiegevoel? Ik vroeg ons trendteam naar hun visie:

Roel, 19 jaar: “Het is in mijn ogen echt een andere belevenis als je toegang hebt tot het internet in het buitenland, je voelt je daardoor minder ver weg. Daarentegen kan je de omgeving wel weer delen met je vrienden thuis wat tot leuke interactie leidt.”

Ezra, 18 jaar: “Ik vond het heerlijk om altijd online te kunnen zijn! Vooral Google Maps en WhatsApp heb ik veel gebruikt. Toch verpest het mijn ultieme vakantiegevoel, want dat is toch wel offline zijn voor mij.”

Tom, 19 jaar: “Mijn vakantiegevoel is niet anders geweest. Ik zette mijn data uit als ik geen berichten wilde krijgen uit Nederland. Heb het alleen gebruikt als het nodig was. Zo was het handig op stap als we elkaar kwijt waren.”

Lila, 18 jaar: “Door de toegang tot het internet voelde het tijdens de vakantie alsof ik niet weg was. Ik was minder in het moment aanwezig en kwam moeilijker tot rust. Toch vind ik het fijn dat roamingkosten zijn verdwenen i.v.m. kosten en bereikbaarheid.”

Het ‘Roam Like At Home’-tijdperk lijkt een ideale uitkomst voor deze digitale generatie. Toch blijkt uit de reacties van ons trendteam een haat-liefdeverhouding met hun connected leefstijl. Het vereist veel discipline om het ultieme vakantiegevoel te bewaken en uit jgezelf ‘offline’ te gaan. De vraag is dan ook: hoe lang zal offline nog echt onderdeel uitmaken van het ultieme vakantiegevoel?

Disclaimer Back to top