Review: Grenzeloze generatie

Youngworks Trendteam


De huidige opvoeders van de jeugd zijn zeer gebrekkig in het overdragen van basiswaarden zoals zelfbeheersing en het nemen van verantwoordelijkheid. Daardoor verwaarlozen ze niet alleen de jeugd maar ook hun eigen toekomst, aldus Motivaction.
Op 30 november verscheen het boek ‘De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders‘, van Frits Spangenberg en Martijn Lampert van onderzoeksbureau Motivaction. Het boek is gebaseerd op ruim tien jaar waardenonderzoek onder 22.000 Nederlanders.
Een boek dat volgens de auteurs ‘niet alleen gaat over de jongste generatie, en hoe zij wordt opgevoed, maar nog veel meer over de cultuur en samenleving waarin zij opgroeit.’ Het boek gaat eigenlijk nog meer over de opvoedingsstijl van hun ouders. Volgens de auteurs zitten vaders en moeders tegenwoordig veel meer met de handen in het haar. Opvoeden vinden ze ingewikkeld. Ondertussen zijn ze vooral met zichzelf bezig om ‘jong en mooi’ te blijven. “Ze willen niet als volwassenen met wijsheid en levenservaring jongeren benaderen, maar het vooral tof hebben met hun kinderen. En dat is echt wat anders dan vroeger”, stelt Lampert. Hierdoor is (een deel van) de jeugd niet meer onder controle te krijgen, en nemen problemen als schooluitval, schulden, obesitas, alcoholmisbruik en publieke agressie steeds verder toe.
Ook al lijken jongeren steeds meer zelf hun weg te kiezen, toch is 41 procent van de jeugd niet zo zelfredzaam noch pragmatisch ingesteld, ondernemend of onafhankelijk. Deze jongeren – voornamelijk laagopgeleid – hebben moeite met de gecompliceerdheid van de samenleving. Ze willen eigenlijk veel meer sturing van zowel ouders, leraren en de overheid. En voor die groep breekt Motivaction een lans, ook omdat ze vinden dat deze groep te weinig aandacht krijgt.
Natuurlijk onderbouwt Motivaction haar (soms grote) beweringen met cijfers. In het boek zie je hoe verschillende generaties op stellingen reageert. Enkele uitkomsten voor 15- tot 22-jarigen:

 • 69 % vindt het belangrijk een uitgebreid sociaal netwerk te onderhouden.
 • 67% kijkt altijd even hoe hij/zie eruit ziet als hij/zij langs een winkelruit loopt.
 • 60% zoekt hobby’s met spanning en avontuur.
 • 28% wil precies weten wat erin zit als hij/zij voedingsmiddelen koopt.
 • 20% doet elke dag wel iets voor het milieu.
 • 18% voelt zich betrokken bij de politiek.
 • 86% vindt een computer onmisbaar in een hedendaags huishouden.

Sympathiek verhaal. En hun pleidooi voor meer structuur sluit natuurlijk ook goed aan op bevindingen over het puberbrein. Wel jammer dat de foto’s in het boek vooral over probleemjongeren lijken te gaan: van jongens die hun achterwerk bloot laten fotograferen tot iemand die zijn middelvinger opsteekt; van een dik meisje onelegant in een legging op de scooter tot een close-up van een bakje frikadel. We kijken al zoveel met een ‘probleembril’ naar jongeren. Daar gaat dit boek – ondanks de nuance – weer een steentje aan bijdragen.
Boeiend ook hoe anderen erop reageren. Balkenende reageert verheugd, menig journalist is kritischer:

 • Bij de presentatie op 30 november reageerde Balkenende verheugd op de analyse: “Op allerlei manieren moeten we elkaar respectvol gedrag voorhouden. Anders wordt het helemaal niks. Werken aan waarden vraagt om toewijding en dat is een kwestie van lange adem.”
 • “Afgelopen week maandag brak een nieuwe week van generatie-bashen aan,” aldus Rosanne Hertzberger in NRC Handelsblad van 4 december. Volgens Hertzberger gaat generatie-bashing er altijd wel in: “Wat is er feestelijker dan met geheven vingertje een boek presenteren over de verdorvenheid van onze jongste maatschappijgenoten?”
 • Volkskrant-columnist Maarten Keulemans vindt dat de schrijvers te weinig rekening houden met de biologie: een mens is jong en hij wil wat en het trekt vanzelf wel bij. “Geef die heren een boek van Desmond Morris, stuur ze met Frans de Waal naar een dance-feest, laat ze Darwin lezen. Maar laat ze alsjeblieft nooit, nóóit meer een rapport schrijven over jongeren.” (5 december).
 • Uberpuber Hadjar Benmilou in de Metro van 2 december: “De antwoorden die mijn generatiegenoten en ik hebben gegeven doen onderzoekers en journalisten concluderen dat de jeugd van tegenwoordig net zo kansloos is als ze willen geloven.”

Download: Factsheet Opinieonderzoek (PDF)

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.