Quartz

Youngworks Trendteam


Het nieuws volgen is belangrijk voor veel jongeren, maar de papieren krant is niet altijd de meest handige manier om op de hoogte te blijven. En dus gaan nieuwsplatformen opzoek naar andere manieren om nieuws te verspreiden. Het laatste nieuws checken via je Facebook-tijdlijn, Snapchat-, of Instagram-account. Gemakkelijk en snel, maar soms is het nieuwsaanbod voor jou totaal irrelevant. De zakelijke nieuwswebsite Quartz bedacht hier wat op en lanceerde onlangs een nieuwe app.
quartz-app

De Quartz nieuws app is interactief en customizable. Gebruikers bepalen zelf over welke onderwerpen zij nieuws ontvangen door persoonlijke interesses aan te geven. Speciaal geselecteerde items ontvangen zij via Messenger chats. De app verstuurt tekstballonnetjes met korte tekstjes en praat je op die manier bij over actueel nieuws. De app werkt zoals een normale conversatie, gebruikers kunnen reageren op de chatberichten door vragen te stellen of emoticons te sturen. Wil je meer verdieping over het onderwerp, dan klik je door naar de website van Quartz om het hele artikel te lezen. Bijzonder aan deze app is dat hij werkt met GIF-jes, filmpjes en emoticons. Zodoende worden informatieve teksten laagdrempeliger, aantrekkelijker en komischer.

Veel jongeren krijgen dagelijks een overload aan beeld en informatie binnen. Het is niet mogelijk om alles te lezen en dus vertonen jongeren “selectief scangedrag”. Terwijl de jonge nieuwsgebruikers de gegevens scannen zijn zij in staat om enkel de informatie te consumeren die aansluiten bij persoonlijke motivaties. Het scannen van informatie kan tijdrovend zijn. Een “app-buddy” die je bijpraat over nieuws binnen jou interessegebied een ideale uitkomst? Wij vroegen het ons trendteam.

Drees – 21 jaar. “De app is heel easy en makkelijk te gebruiken. Ook is het overzichtelijk omdat je alleen een scherm voor customizing hebt en de ander als chat fungeert. Stel dat andere nieuwsplatformen ook besluiten om nieuws op deze manier te verspreiden dan heb ik hier mijn vraagtekens bij. Hoe bepaalt de app waar de grens ligt tussen ‘Important’ en ‘Really big news’? En is het wel mogelijk dat zij echt al het nieuws weten te filteren dat binnen mijn interessegebied ligt, zodat ik dit zelf niet meer hoef te doen? De GIF-jes / Foto’s en video’s hebben zeker een toegevoegde waarde omdat de content gelijk visueel word gemaakt.”

Daan – 23 jaar. “De nieuwe app klinkt wel cool maar ben wel bang voor overkill aan nieuws. Gebruik de meeste apps meestal alleen voor te scannen. En wanneer ik NOS app open doe ik dat bewust om nieuws te lezen en volgen.”

Marijke – 24 jaar. “Het is fijn dat het nieuws al redelijk gefilterd is en je geen dingen ziet die je totaal niet interesseren. Door de GIF-jes met humoristische insteek is het aantrekkelijk om de artikelen te lezen. Minpuntje vind ik dat je meldingen krijgt, dit zou ik uitschakelen. Ik wil de app alleen openen op momenten dat ik daar zelf behoefte aan heb.”

Opvallend is dat jongeren toch nog hun twijfels hebben bij dit soort “scan-systemen”. Blijkbaar verwachten zij dat de techniek nog niet zover ontwikkeld is dat het persoonlijke interesses exact kan analyseren. En een app die zorgt voor nog meer (onnodige) prikkels daar zitten zij zeker niet op te wachten. Het visuele aspect daarentegen scoort veel bonuspunten!

Beeld: The Verge

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.