Puberbrein binnenstebuiten

Nieuwe uitgave in de maak

Yvonne Van Sark


In 2008 schreven we het boek Puberbrein Binnenstebuiten, waarin we de nieuwste inzichten op het gebied van de hersenontwikkeling koppelden aan onze ervaringen met de praktijk van jongeren. Momenteel, tien jaar later, schrijven we aan een herbewerking van dit boek, dat al meer dan 75.000 keer is verkocht.

Youngworks spreekt jaarlijks met vele honderden jongeren in heel veel verschillende settings; op het schoolplein, in hun puberkamer of tijdens focusgroepen over allerlei onderwerpen. We zagen dat veel van de dingen die we al wisten over jongeren (met als belangrijkste vraag: wat beweegt ze nou eigenlijk?) nog beter te verklaren waren met de inzichten uit de hersenwetenschap. Zo koppelden we theorie en praktijk en maakten we een praktisch boek over de ontwikkeling van jongeren tussen hun 10e en 25e levensjaar. Ouders en docenten herkenden heel veel van wat wij schreven, jongeren trouwens ook.

Tijd voor een complete update
Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en hoewel we het boek regelmatig hebben herzien, willen we de komende maanden Puberbrein Binnenstebuiten helemaal opnieuw herschrijven en voorzien van de meest recente ontwikkelingen en cijfers. We zijn inmiddels opnieuw in gesprek met verschillende hersenwetenschappers, maar we zijn vooral benieuwd wat ouders, docenten en anderen die regelmatig met jongeren te maken hebben, graag in ons nieuwe boek zouden willen terugzien. Als je het (voor een deel) gelezen hebt: wat zou je zelf anders zeggen? Wat klopt er volgens jou niet? En wat heb je misschien gemist? We zijn op zoek naar kritische lezers, mensen met een visie op jongeren (in de opvoeding, in de klas). Laat ons weten wat je vindt!

Goede voorbeelden gevraagd
Daarnaast zoeken we actuele goede voorbeelden van opvoeden, grenzen stellen, motiveren, maar ook van verschijnselen in de jongerencultuur van 2017-18. Heb jij bijvoorbeeld een goede manier om jongeren te helpen om goed om te gaan met social media? Of heb je een voorbeeld waardoor een gesprek over alcohol, gamen, huiswerk, seksualiteit of iets anders juist goed of niet goed werkte? Waar loop je als ouder of als docent tegenaan?
We nodigen iedereen uit om met een korte of lange mail input te geven voor onze nieuwe uitdaging: het schrijven van ‘Puberbrein 2.0’, een boek waar een nieuwe generatie opvoeders weer jarenlang informatie en inspiratie uit haalt. Praktisch en vol inzichten over jongeren tussen de 10 en 25.

Help je ons?
Stuur je mail naar puberbrein@youngworks.nl. We houden je daarna op de hoogte van ons schrijfproces en zijn je natuurlijk eeuwig dankbaar. Uiteraard vermelden we in het nieuwe boek alle namen van mensen die hebben meegedacht.
Huub Nelis en Yvonne van Sark
puberbrein@youngworks.nl

Disclaimer Back to top