Provoceren via Instagram

Marijke Bleijswijk


Foto’s van gekleurd schaamhaar, imperfecte borsten en zoenende mannen. Niet gepast volgens de huisregels van Instagram, maar toch verschijnen er steeds meer Instagramaccounts waar flink geprovoceerd wordt.
periodd_3250132b
Deze nieuwe vorm van provoceren werd vorig jaar aangeslingerd door fotografe Rupi Kaur. Zij wou het taboe rondom ongesteldheid doorbreken door een foto te posten van een menstruerende vrouw. Deze foto werd door Instagram verwijderd omdat deze in strijd zou zijn met de huisregels. Juist omdat deze foto verwijderd werd, kwam er extra aandacht voor dit taboe. En sindsdien lijkt Instagram bij uitstek de plek om taboes te doorbreken.

Ook lijken de jongeren een nieuw statement te willen maken. Je nergens voor hoeven schamen, ook niet online, is hierin het uitgangspunt. Want iedereen heeft oorsmeer en masturbeert. En wat is er in godsnaam mis met een mannenbuikje? De jongeren achter de Instagramaccounts als @arvidabystrom, @maisiecousins en @artbabygirl schamen zich in ieder geval nergens voor. Ze leggen hun “onbeschaamde leefstijl” letterlijk bloot en op deze manier worden wereldwijd andere jongeren geïnspireerd dit ook te doen. Want Instagram is er allang niet meer alleen voor vakantiekiekjes met de perfecte filter.

Met de provocerende foto’s wordt telkens opnieuw de grens opgezocht en de kunst blijft dan ook om niet verwijderd te worden door Instagram. Maar ach.. naarmate de provocerende Instagramaccounts blijven groeien, zal het voor Instagram steeds lastiger worden om alles wat niet ‘gepast’ is te verwijderen.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.