Podcast: Hoe daag ik mezelf en mijn studenten uit om met talentontwikkeling aan de slag te gaan

Interview met James Smith

James Smith


Afgelopen november verzorgde ik de inspiratiesessie Talent Binnenstebuiten op The Next Student congres, over hoe je in het onderwijs een omgeving voor studenten kunt creëren, waarmee je het beste uit jongeren haalt. Daarbij ging ik in op vragen als: Wat verstaan we eigenlijk onder talent? Wat bepaalt of iemand ergens goed in wordt? Hoe kunnen we jongeren in het onderwijs faciliteren om met hun talent aan de slag te gaan?

Met betrekking tot talentontwikkeling vind ik dat we jongeren moeten leren om nog beter te kijken naar zichzelf en vertellen hoe je potentie bij jezelf en anderen herkent. Vervolgens is het van belang dat je studenten een omgeving biedt, waar ze gestimuleerd worden om hun talenten verder te ontwikkelen.
Ik bezoek jaarlijks tientallen mbo- en hbo-scholen en zie bij veel onderwijsprofessionals waarmee ik werk het volgende: De manier waarop een docent, mentor of begeleider op school tegen talentontwikkeling aankijkt, en hoe zij ruimte geven aan hun eigen talent, bepaalt hoe er aan de talentontwikkeling van studenten wordt gewerkt. Daarbij zie ik dat de juiste mindset en motivatie zorgen voor succesvolle resultaten. En daarmee begint volgens mij het werken aan het talent van anderen: eerst bij het weten, ontdekken en werken aan je eigen talenten.

Na afloop van mijn sessie werd deze podcast opgenomen over talentontwikkeling. Journalistiek student Emma van Bergeijk (21 jaar) geeft in deze podcast ook haar mening. De podcast kun je hier beluisteren.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.