Perfectly Imperfect

Marijke Bleijswijk


Steeds meer jongeren zijn de gemanipuleerde beelden uit de media zat. Jarenlang werden zij voor de gek gehouden met gephotoshopte beelden, waarin imperfecties en oneffenheden niet bestonden. Naarmate de modellen ‘mooier’ werden, kromp het zelfbeeld van jongeren. Hier lijken de jongeren klaar mee te zijn en dus lijkt de drang naar perfectie en eentonige schoonheid langzaamaan te verminderen.

Laten zien dat je anders bent of van je zwakte je sterkte maken. Lang niet alle jongeren staan hiervoor sterk genoeg in hun schoenen, maar enkelen nemen het risico. Een aantal jonge innovators heeft met hun bijzondere uiterlijk en realistische foto’s een tegenbeweging in gang heeft gebracht. Die van de ‘perfectly imperfect’, waarin imperfecties worden bestempeld als echte schoonheid.

Shaun Ross is een van deze innovators. Hij is een Afrikaanse albino die vroeger enorm werd gepest vanwege zijn bijzondere looks. Momenteel is hij een internationaal model en richtte hij de movement #inmyskin op. “Beauty is you and what you make from your confidence in your own perfectly imperfect body. Together, if we encourage others to love what they see when they look at themselves, we can win in our skin.”, zo is te lezen op de website van Shaun. Op deze manier probeert hij andere jongeren te inspireren om hun eigen schoonheid in te zien en te omarmen.
Schermafbeelding 2015-10-01 om 09.55.18
Inmiddels is de perfectly imperfect beweging al zo gegroeid dat de eerste bedrijven hier op in beginnen te spelen. Forever 21, een modeketen voor jongeren, verkoopt shirts die bedrukt zijn met de tekst “perfectly imperfect”. Esprit gaat nog een stapje verder en maakte dit seizoen een hele campagne rondom imperfectie. Zij vragen hun klanten om door middel van een selfie met de hashtag #ImPerfect imperfecties te vieren met de rest van de wereld.

De perfectly imperfect beweging is een positieve ontwikkeling voor de huidige generatie. Tijdens de adolescentiefase zijn jongeren veel bezig met hun zelfbeeld. Ze denken continu na over zichzelf in relatie tot anderen en ondertussen bouwen ze zelfvertrouwen op. Jongeren zien zichzelf vanuit een beeld dat ze in hun hoofd hebben, dus als zij via de media allemaal lichamen en gezichten zien die perfect zijn wordt dit opgenomen in het ideaalbeeld dat jongeren ontwikkelen. Kijken ze dan in de spiegel en komt het niet overeen met hun ideaalbeeld dan zal dit vaak zorgen voor een negatief zelfbeeld.
De “perfectly imperfect” beweging leert jongeren dat niemand perfect is en dat juist imperfecties je heel bijzonder kunnen maken.
Bekijk hier het filmpje van Shaun Ross.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.