Path: de exclusieve Twitter

Youngworks


Path, zo heet de relatief nieuwe maar vooral exclusieve social media app, waar jongeren hun smartphone voor uit hun broekzak halen. Het lijkt op Twitter, maar heeft één groot verschil; het aantal volgers is niet onbegrensd. Path staat een maximum van vijftig contacten toe. Trendteamlid Yuki legt uit wat er zo bijzonder is aan dit nieuwe sociale (?) netwerk.


De afgelopen twee jaar hebben we kennisgemaakt met Twitter, waar jongeren massaal lief en leed deelden. Twitteraars werden zelfs emotioneel incontinent genoemd. Met privacy namen de jongeren het niet zo nauw,  want er valt toch niets te verbergen? Langzaam begint die houding jegens privacy te verschuiven, net als de rest van de wereld hunkeren ook jongeren weer naar (een beetje) privacy, een plek waar je alles kan bespreken, zonder bespied te kunnen worden. Al eerder zagen we het alternatief voor Facebook, Diaspora, waar groot belang wordt gehecht aan de privacy van de gebruikers en in de top 10 trendlijst van 2011 voorspelden we al dat jongeren steeds meer maatregelen nemen om hun privacy binnen de perken te houden.
Daarnaast worden steeds meer tools ontwikkeld, zoals bij Facebook, waar je nu zelfs per vriend kan aangeven wat hij/zij kan zien en ook op Twitter is het hebben van een slotje, dat je tweets tegen ongevraagd gegluur beschermd, niet langer taboe. Dingen van elkaar te weten komen wordt weer een beetje exclusief.
Een ex-medewerker van Facebook speelde hier goed op in door begin dit jaar Path op te richten, een smartphone app, waar je foto’s en shout outs met slechts vijftig connecties kunt delen. Reageren kun je slechts met smiley’s.  Zit je op 49 en wil je twee mensen toevoegen? Dan moet je keuzes maken. Waarom slechts vijftig connecties en geen vijfentwintig of honderd? Evolutiepsycholoog Robert Dunbar concludeerde uit onderzoek dat onze hersenen altijd maar 150 sociale contacten per keer kunnen verwerken, daarbij komt dat sociale contacten altijd met factor drie uitbreiden. Zodoende kwamen de makers van Path op vijftig uit, volgens hen het perfecte aantal om als netwerk te hebben.
In de Verenigde Staten begint Path steeds meer aanhangers te krijgen, ook op de highschool zal het de nodige populariteit beleven. Want geef toe, je credibility stijgt enorm als je bij de intieme vijftig connecties van de populairste jongen van school hoort. In Nederland is Path nog minder in de trek, dit komt omdat de app hier eerst niet te verkrijgen was. Nu is dat wel het geval, maar wordt er weinig aan marketing gedaan, waardoor er nog niet over een grote hype gesproken kan worden. Path heeft nog geen cijfers gepubliceerd en kan dus ook niet zeggen in hoeverre het onder jongeren aanslaat.
Of het een trend onder jongeren wordt? Volgens YoungWorks Blog heeft Path zeker potentie: het verbindt exclusiviteit, privacy en imagebuilding met elkaar. Drie waarden waar jongeren continu mee bezig zijn. Zo groot worden als Twitter zal het alleen niet worden, want grenzen aan je populariteit stellen, dat kan natuurlijk niet. Het liefst hebben we toch 10.000 volgers in plaats van 50 heel bijzondere Path connecties, want het nadeel van privacy is wel, dat minder mensen het zien.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.