Open up

Marijke Bleijswijk


Onlangs was het #openupweek op 3FM. Met dit initiatief willen MIND young en 3FM jongeren motiveren om ‘uit de kast te komen’ over hun psychische klachten. Er rust nog altijd een taboe op het uiten van negatieve emoties. Een mooi initiatief en in lijn met een ontwikkeling die wij al langer zien: jongeren zijn taboedoorbrekend op dit gebied door negatieve emoties en psychische problemen op creatieve en hedendaagse te delen met de buitenwereld.

Neem bijvoorbeeld de fotografen Laura Hospes (23 jaar) en Edward Honaker (23 jaar). Zij doorliepen beide een periode van depressie. Ze wisten in die periode hun gevoelens op sprekende wijze vast te leggen door middel van zelfportretten en deelden dit via social media. Ook fotografe Maud Fernhout (20 jaar) maakt een statement door de met tranen versierde gezichten van jongens te fotograferen. Volgens haar is er in onze maatschappij – vooral onder mannen – te weinig ruimte om ware emoties te tonen. Blogger Susan de Winter (15 jaar) pakt het anders aan en deelt haar gevoelens op haar website. Hier schrijft ze o.a. over haar vrijwillige opname in een psychiatrische inrichting. Vlogger Ordinary Odd (20 jaar) deelt het verhaal achter haar depressie met haar volgers door middel van een YouTube-video. Zo wil ze kijkers die in hetzelfde schuitje zitten het idee geven dat ze niet alleen zijn.

@tear_net

Ook in het buitenland worden voor én door jongeren platforms opgericht die motiveren tot het uiten van negatieve gevoelens. Het Britse model en influencer Adwoa Aboah (25 jaar) stichtte het platform ‘Gurlstalk’. Op dit platform worden allerlei soorten gevoelens belicht in artikelen, kunst en fotografie, met als doel meisjes aan te sporen om te praten over hun geestelijke gezondheid. Op het Instagram-account @tear_net delen mensen selfies met tranen. Jongeren kunnen via een DM (privébericht) betraande selfies insturen, die vervolgens worden geplaatst op het account. Initiatiefnemer Cassidy Kean zegt in een interview: ‘Society around the world only seems to be keen on strength, success, and for some reason being vulnerable doesn’t mean that you can be happy or successful.’

Gurlstak

En zo zetten sommige jongeren – vanuit eigen initiatief – hun schaamte opzij en nemen ze een kwetsbare houding aan, en zijn zo taboedoorbrekend. De toenemende openbaringen rondom negatieve emoties en psychische problemen maken het onderwerp bespreekbaarder en zullen hopelijk begrip en vooral acceptatie van de minder zonnige kanten van het leven vergroten.

Bewaren
Bewaren
Bewaren

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.