Op zoek naar erkenning: selfies en cijfergooien

Youngworks


Jongeren en social media gaan hand in hand als het gaat om erkenning en bevestiging. Vooral in de puberteit (maar zeker ook daarna) bieden social media een platform bij uitstek om het zelfvertrouwen van jongeren een duwtje in de rug te geven. Onder andere de zogenoemde selfies (zelfportretten gemaakt met een camera op armlengte afstand) zorgen voor deze boost en zijn onder jongeren populair als profielfoto of om likes mee te verdienen.
1
Dertig procent maakt foto’s van zichzelf

Dat jongeren foto’s van zichzelf maken en vervolgens op social media plaatsen, gebeurt al jaren. Sinds de start van profielensites Sugababes.nl en Superdudes.nl in 2001 proberen jongeren al ‘kudo’s’ te verzamelen door hun profiel (en met name profielfoto) zo aantrekkelijk mogelijk in te richten. Niet verwonderlijk dat jongeren hun best doen om een goede selfie van zichzelf te maken. En dat is in de laatste jaren, zeker met de opkomst van allerlei fotonetwerken als Instagram, Tumblr en Pinterest, niet veranderd. Uit recentelijk Brits onderzoek (uitgevoerd door Onepoll, in opdracht van Samsung) blijkt dat 30 procent van de foto’s die 18- tot 24-jarigen maken foto’s van zichzelf zijn. Ongeveer één op de vijf respondenten uit dit onderzoek maakt deze selfies met als doel deze op social media te delen.
Het meest opvallende uit het Britse onderzoek is nog wel dat mannen vaker foto’s van zichzelf maken dan vrouwen. Bovendien staat tien procent van de foto’s binnen zestig seconden op Facebook, Twitter of Instagram. Er staan negentig miljoen zelfportretten op Instagram, en de hashtag #me staat derde in de lijst van ‘meest gebruikte hashtags.’
Cijfergooien met selfies
Een ander interessant fenomeen is #cijfergooien op Twitter. Op Kidsenjongeren.nl werd gisteren al geschreven dat jongens en meiden graag, al dan niet door middel van selfies, willen weten hoe anderen over hun denken. Via de Twitter-accounts @CijferGooien, @CijferRating of @CijferMaster kunnen jongeren hun profielfoto of selfie laten ‘gooien’. Leeftijdsgenoten kunnen dan vervolgens in een reactie een cijfer geven. In de meeste gevallen is dat positief, maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat er negatieve reacties worden gegeven. Op Kidsenjongeren.nl vertellen twee jongeren waarom zij hun profielfoto regelmaten laten ‘gooien’:

“Ieder meisje wil toch graag horen dat ze er goed uitziet”, zo verklaart Tess waarom ze haar foto regelmatig laat ‘gooien’. “Ik vind het fijn om bevestiging te krijgen”, zegt Daisy, die soms wel 70 reacties op een foto krijgt. Soms ook negatieve, dus je moet wel tegen een stootje kunnen. Dat wildvreemden haar beoordelen is geen nadeel: “Die zijn, denk ik, directer en eerlijker in hun oordeel.”

Narcistisch?
Je kunt wellicht denken dat deze generatie teveel met zichzelf bezig is. Dat ze geobsedeerd zijn met hun eigen schoonheid en narcistische trekken vertonen. Je kunt het echter ook in een wat positiever licht zien. Deze zelfportretten geven een tegenwicht tegen alle perfecte magazinefoto’s, aldus psychologe Sarah J. Gervais in Psychology Today. Wellicht dat jongeren door al die selfies van echte mensen op Twitter en Instagram zien dat er niet altijd een PhotoShop-kunstenaar nodig is om mensen er mooi uit te laten zien.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.