Na het vwo ga je naar de universiteit, toch?

Youngworks


Voor degenen die het niet weten: vwo staat voor ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’. Logisch dus dat je na het behalen van je vwo diploma naar de universiteit, het wetenschappelijk onderwijs, gaat. Of misschien toch niet? Op de middelbare school haal je het diploma van een zo hoog mogelijk niveau. Kun je vwo, dan ga je niet snel voor havo. Maar dat je vwo aan kunt, betekent natuurlijk niet meteen dat jouw interesse ook ligt bij het wetenschappelijk onderzoek. Toch overwegen de meeste vwo-scholieren geen opleiding op een ander niveau dan universitair.
YoungWorks
Uit onderzoek van Markteffect, uitgevoerd onder 250 vwo-scholieren in opdracht van de Bredase hogeschool NHTV, blijkt dat 40 procent van de vwo’ers ook een opleiding op hbo-niveau overweegt. Maar 20 procent kiest uiteindelijk voor een hbo-opleiding. Dit lijkt in eerste instantie geen lage score, maar daar staat tegenover dat een groot deel van de vwo-scholieren die naar de universiteit gaat niet bewust kiest voor een universitaire opleiding. Deze groep scholieren noemt vooral statusgerelateerde argumenten als motivatie voor het kiezen van een universitaire opleiding. Dat kan leiden tot studie-uitval, omdat de interesse van deze jongeren vaak niet aansluit bij de grote hoeveelheid theorie en het beperkte praktijkonderwijs binnen de universiteit. Een aanzienlijk deel van de vwo’ers kiest overigens wel bewust voor een meer theoretische en onderzoeksgerichte opleiding op de universiteit. Janneke, 18 jaar, vwo-scholiere en midden in haar keuzeproces voor een vervolgopleiding, past binnen deze groep.
 

“Ik overweeg niet om hbo te gaan doen. Ik vind het zonde van mijn opleiding, maar dat is eigenlijk niet het belangrijkste. Je moet kiezen wat je leuk vindt. Hbo is natuurlijk meer praktijkgericht en dat is, denk ik, niets voor mij.“

 
Ze ziet wel dat veel van haar klasgenoten alleen voor de universiteit kiezen omdat ze vwo doen:

“Ik denk dat de meerderheid van mijn klasgenoten hbo niet overweegt, omdat ze het zonde vinden om geen universiteit te gaan doen, terwijl het misschien niet zo goed bij ze past. Als ze wel hbo overwegen, dan is dat omdat de opleiding die ze willen doen alleen op hbo-niveau bestaat, omdat hbo meer praktijkgericht is of omdat je op het hbo minder zelfstandig hoeft te plannen en studeren.”

Zelf herken ik me, als voormalig vwo-scholier, heel duidelijk in de uitkomsten van het onderzoek. Het was een vanzelfsprekendheid om na het vwo naar de universiteit te gaan. Met de kennis van nu en aan het einde van mijn universitaire opleiding, kan ik zeggen dat ik bij mijn studiekeuze ook een hbo-opleiding serieus had moeten overwegen.
In een eerder verschenen artikel op YoungWorks Blog pleit Judith Lieftink dat goed opgeleid zijn belangrijker is dan hoog opgeleid zijn. Dit heeft vooral te maken met de kansen op de huidige arbeidsmarkt en de vraag naar bepaalde beroepen. Aan de andere kant wordt veel gesproken over excellentie. YoungWorks publiceerde kort geleden het boek ‘Over de Top – haal het allerbeste uit jongeren’. De titel geeft het al aan, het is belangrijk onze jongeren te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Het beste is niet per definitie het hoogst haalbare onderwijsniveau dat er bestaat (gymnasium en wo), maar wel het hoogst haalbare binnen het eigen kunnen. Het is belangrijk dat jongeren hun talenten optimaal kunnen ontplooien. Tegelijkertijd moeten we ook kijken naar wat het beste past bij een bepaald persoon. Uitblinken heeft veel te maken met motivatie. Kies je voor een universitaire opleiding maar past de theoretische inslag eigenlijk niet bij je? Grote kans dat er op het hbo meer kansen voor jou liggen om uit te blinken, omdat je hier sterker voor gemotiveerd bent.

Disclaimer Back to top