Must read: Puber leaks

Yvonne Van Sark


Paul Bühre liep als 15-jarige stage bij de Duitse krant Die Zeit, waar hij een artikel publiceerde over wat pubers werkelijk bezighoudt. Dat breidde zich uit tot het boek Puber leaks, dat nu wereldwijd een bestseller is en ook in het Nederlands is vertaald. Een aanrader voor wie pubers wil doorgronden.  

Twaalf hoofdstukken met luchtige én diepgaande beschouwingen over het leven van een puber. Groepsdynamiek, computerspelletjes, het nut van school, seks, conflicten met je ouders. Wat betekent die driehoek met de punt naar boven die je vaak op t-shirts en tasjes afgebeeld ziet? Waarom krijgen computerspelletjes zo vaak de schuld (van slechte cijfers bijvoorbeeld)?

coverpuberleaksBühre is grappig, soms ontroerend en raak. Zoals het moment dat hij ontdekt dat zijn ouders een opvoedboek lezen over pubers: ‘Ik voelde me verraden. Als jullie een probleem met mij hebben, dan zeg je dat toch en probeer je niet de antwoorden in een boek te vinden?’ Hilarisch vond ik het gesprek dat hij daarna met zijn moeder voert. Waarna hij zich afvraagt: ‘Waarom begrijpen ze ons zo slecht? Ik bedoel: ze zijn zelf toch ook puber geweest?’
Het knappe is dat Bühre goed van perspectief kan wisselen. Hij zit er zelf nog middenin, maar kan tegelijk ook goed aan anderen uitleggen wat die puberteit dan behelst. Dat leidt tot veel grappige observaties: ‘Als je het ons verbiedt om naar series te kijken, is dat ongeveer alsof ze jullie zouden verbieden de krant te lezen en jullie op kantoor ineens niet meer mee kunnen praten.’
Dat en meer dus. Oh ja, en de illustraties maakte hij zelf. Later wil ie striptekenaar worden.
Bestellen? Dat kan hier.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.