Moderne hippies

Marijke Bleijswijk


De hippiecultuur uit de jaren ’60 keert terug. Moderne hippies, ofwel jonge atheïsten met een vrije geest, zijn op zoek naar meer in het universum. Ze stellen zich open voor bijzondere ontmoetingen, spirituele ervaringen en innerlijke rust.

Activiteiten zoals yoga en meditatie lijken steeds populairder te worden onder Nederlandse jongeren. Zo vindt in de Amsterdamse studio Yoga Shala elke woensdag een yoga les plaats die specifiek gericht is op jongeren tussen de 13-17 jaar. Jongeren met een hectisch leven gaan hier op zoek naar balans en innerlijke rust. Dat jongeren behoefte hebben aan rust is ook te zien aan de opkomst van meditatiereizen. Er zijn jongeren die een stilteverblijf tussen monniken verkiezen boven de gebruikelijke “zuipvakantie”. Verschillende initiatieven duiden erop dat er naast een groeiende behoefte aan rust en balans ook een zoektocht naar spiritualiteit en zingeving gaande is. Bij The Happiness Company, gaan jongeren tijdens een cursus gezamenlijk op zoek naar de kern van hun geluk. De community “Eigentijdse jongeren” organiseert workshops op het gebied van spiritualiteit. Ook bieden ze een online platform waarop jongeren met elkaar in verbinding kunnen komen. Opvallend is dat er via Instagram reclame wordt gemaakt voor Ayahuasca ceremonies. Ayahuasca is een natuurlijke drug die steeds populairder wordt. Het middel wordt omschreven als een opening naar de ziel, waardoor je in contact komt met jezelf en de kosmos.

Bovenstaande activiteiten zullen voor veel mainstream jongeren te extreem zijn, maar ook op kleinere schaal is er verandering zichtbaar. Muziekfestivals transformeren tot beleving-festival. Het draait niet langer enkel om de muziek, maar juist om bijzondere ervaringen en magische ontmoetingen: Een out-of-body-experience op het Portugese BOOM-festival of een gezamenlijke ochtend-meditatie op een meerdaags festival in een klooster. Ook in de muziek scène is spiritualiteit zichtbaar. De clips en teksten van de populaire zangeres FKA Twigs zijn magisch en hebben een religieuze twist.

FKA TWIGS: “Even if you’re not religious, if you don’t believe in God or you haven’t worked out what you believe in quite yet. I believe that being a good and kind person is some sort of higher energy within myself.”

De ‘echte’ moderne hippie is moeilijk aan te wijzen. In de jaren ’60 waren hippies duidelijk te herkennen aan hun uiterlijk. Voor de moderne hippie geldt dit in mindere mate. Soms lijken ook zij uiterlijk te herkennen aan het uitdragen van specifieke elementen uit het sterrenstelsel of symbolen met een dieperliggende betekenis. Zo is het alziend oog de laatste tijd bijvoorbeeld veel zichtbaar in sieraden, kleding of tatoeages. Toch definiëren deze elementen de moderne hippie niet, het is namelijk ook gewoon een fashion-gril. Ondanks dat de moderne hippie lastiger te herkennen is in het straatbeeld dan haar 60’er-voorganger, duidt de opkomst (en herleving) van bovenstaande initiatieven en ontwikkelingen wel op een groeiende groep jongeren met interesse in spiritualiteit en bewustzijnsverruiming.

Disclaimer Back to top