Maakt BUX beleggen interessanter voor jongeren?

Youngworks


Onlangs verscheen in het FD een artikel over jonge beleggers. In het artikel is te lezen dat mobiele apps als BUX het beleggen voor jongeren steeds toegankelijker zou maken. Wij namen de proef op de som en vroegen ons Trendteam-lid Daan (student Commerciële Economie) de app te testen…

Dag 1
Echt een goed moment om te beginnen met handelen op de beurs is het niet. Het is een grote chaos door de recente Brexit. Nadat ik de app heb gedownload krijg je de vraag of je ooit met echt geld hebt gehandeld. Ik heb zelf nog nooit iets met aandelen gedaan, dus het logische antwoord was nee. Toen kreeg ik een korte uitleg over hoe de app werkt en wat de mogelijkheden zijn van de app.

Om te starten krijg ik 1000 funbux om te oefenen met aandelen. De app heeft 5 pagina’s inclusief de hoofdpagina met actuele berichten. Het geeft een overzichtelijk gevoel van hoe de app werkt. Zo is er een profielpagina waar al je gegevens staan en waar je natuurlijk je eigen profielfoto kan uploaden.

Daarnaast een pagina om de kanalen van andere gebruikers te volgen. Dit kan handig zijn om in de toekomst de beste ins en outs te verkrijgen over de aandelenbeurs. Maar nu naar de belangrijkste pagina. De pagina waar IK kan gaan investeren, oftewel de markt. Deze pagina is – net als de rest – simpel ontworpen en heel overzichtelijk.

Nu wordt het pas echt spannend, want ik kan gaan investeren. Door de Brexit zijn alle aandelen van banken gecrasht, dus het is logisch om daar in te investeren. Het werkt heel gemakkelijk; je hoeft alleen maar te zeggen hoger of lager en hoeveel je wil inleggen.

Je kan verschillende grafieken bekijken, zodat het niet helemaal gokken is. Maar het voelt voor mij wel aan als gokken. Zeker omdat het investeren zo gemakkelijk is gemaakt en de app simpel is vormgegeven. Iedereen kan hoger of lager zeggen.
Het is als op een wedstrijd gokken en je moet zeggen wie er wint. Wanneer je het aandeel hebt gekocht, krijg je een melding van je aankoop. Dit voelt heel kinderachtig en blij aan. Na deze aankoop doe ik er nog een paar en investeer ik de rest van mijn 1000 funbux.

Al met al kan ik zeggen dat de app na dag 1 heel overzichtelijk overkomt en dat alles zeer helder is. De trading coach helpt daar enorm mee. Deze coach geeft je informatie over alle facetten van de beurs en de app. Toch krijg ik van de app meer het gevoel dat het een spel is, dan dat ik met geld bezig ben. Hoewel ik vooralsnog met mijn funbux met nepgeld speel. Dat komt door het gebruik van veel kleuren in alle schermen, de blije afbeeldingen die je te zien krijgt wanneer je iets doet en het simpele design van de app. Het werkt heel gemakkelijk, eigenlijk te gemakkelijk. Nu wachten en kijken wat mijn aandelen de komende dagen gaan doen.

Dag 2
Het eerste wat ik doe wanneer ik opsta is mijn aandelen checken; hoe staan ze ervoor en waar heb ik winst of verlies gemaakt? Maar er is nog niet veel gebeurd op de markt. Dus ik kan mijn telefoon weer rustig wegleggen. Kijk nog wel even naar wat andere aandelen aan het doen zijn. Maar daar gebeurt ook verder niks bijzonders. Later op de dag ga ik nog eens op de app en start ik mijn eerste battle tegen iemand. Heb niet echt een idee wat het gaat inhouden, maar we zullen zien.

Dag 3
Het is een goede dag voor mij. Sommige aandelen staan goed in de plus, dus ik ga mijn eerste verkoop doen. Dit voelt toch wel lekker. Gewoon even wat geld verdiend met wachten. Na mijn eerste verkoop doe ik er nog een paar om weer ruimte te krijgen om opnieuw te gaan investeren. Heb de smaak te pakken. Voordat we gaan investeren lees ik een paar stukken die worden gepubliceerd door BUX, zoals een artikel over Nike. Het zijn interessante stukken die duidelijk vertellen wat er aan de hand is bij bepaalde bedrijven of wat gaande is in de markt. Met deze informatie investeer ik in nog een paar bedrijven.

Dag 4
De app komt langzaam in mijn routine te zitten. Ik check de app nu toch wel een paar keer per dag. Vooral om te kijken hoe het met mijn aandelen gaat. Dus het werkt wel verslavend – tenminste voor mij. Helaas haalt een aandeel van mij zijn ingestelde bovenlimiet precies op het moment dat ik mijn telefoon even wegleg. Nu heb ik het niet op tijd verkocht en zijn de aandelen alweer 1% gedaald. #kutzooi. Verder gebeurt er weinig spannends op de markt.

Dag 5
Ik moet toch onder ogen zien dat British American Tobacco een slechte investering was en deze aandelen gaan verkopen. Maak er gewoon 10% verlies op. Geen goede start van de dag. Maar gelukkig is het volgens de app niet mijn schuld. Helaas kan het niet altijd winst zijn. Daarnaast krijg ik ook te horen dat ik de battle heb verloren. Weet nu wel wat het inhoudt. Het is gewoon wie in de tijd van de battle de meeste winst maakt. Dus niet heel spannend. Maar nu verdien ik dus geen extra funbux’s. Voordat de beurs sluit op vrijdag moet ik natuurlijk wel mijn resultaat checken van deze week. Kan zeggen dat ik een goede week heb gehad (afbeelding 15). Sta op het moment +2,95% resultaat en heb een totale winst gemaakt van €16,08. Niet slecht verdiend voor een week. #wolfofwallstreet.

Recap
De BUX app werkt leuk en is niet moeilijk. Daardoor is het zeer laagdrempelig en kan iedereen gemakkelijk instappen in de wereld van beleggen. De downside ervan is dat het echt aanvoelt als een spel. Zeker wanneer je het gaat spelen met echt geld. Er zijn weinig manieren om je echt te verdiepen in de materie. Er zijn nog niet super veel kanalen die je kan volgen en op de aanwezige kanalen wordt ook niet altijd nuttige informatie gepost. Ook de artikelen van BUX worden niet vaak vernieuwd om helemaal up-to-date te blijven. Je hebt hiervoor dus nog andere hulpbronnen nodig. Door het vele kleurgebruik, de lage instap en het simpele design voelt het een beetje kinderachtig. De kracht van de BUX is wel dat je het al snel in je dagelijks ritueel zit. Je bent toch benieuwd hoe je investeringen het doen. Dus naast je Snapchat hou je ook de beurs gemakkelijk bij. Maar de app is niet fun of social in mijn ogen. Dit komt ook mede doordat je investeert in bedrijven voor de lange termijn. Je koopt en verkoopt niet om de dag je aandelen. Het is soms wachten totdat jouw aandeel zijn toppunt bereikt. BUX is een hele simpele manier om kennis te maken met de beurs en aandelen. Maar ik heb het idee dat wanneer je echt serieus in de aandelen gaat, je dat toch via een andere, meer volwassen manier gaat doen.
Bewaren

Disclaimer Back to top