Let’s Go Vegan

Marijke Bleijswijk


Noa, 18 jaar: “Steeds vaker hoor ik dat jongeren in mijn omgeving bezig zijn met de vegan-leefstijl. Ze schrijven een eigen gerechtenboek, hebben een eigen blog of gebruiken een app waarmee ze hun voetafdruk verkleinen door middel van vegan eten.”

Ons trendteamlid Noa viel het op dat steeds meer jongeren in haar omgeving vegan zijn of worden. Een mogelijke verklaring hiervoor is de toenemende kritiek op de voedingsindustrie: onder andere via social media worden jongeren geconfronteerd met filmpjes, foto’s en columns waarin de methoden en gevolgen van de voedingsindustrie negatief aan het licht komen. Onder steeds meer jongeren ontstaat een groeiende behoefte aan een eerlijke, duurzame wereld, zonder dierenleed. Niet in de minste plaats uit eigen belang, want “wat je eet ben je zelf”.

Plantaardig eten is voor jongeren niet slechts onderdeel van een gezonde leefstijl; het groeit langzaam uit tot statussymbool. Als vegan laat je zien dat je bewust leeft en dat je geeft om een duurzame wereld. Met name binnen jonge progressieve en/of maatschappelijk betrokken kringen levert dit steeds meer respect op van leeftijdgenoten. Online laten veel jongeren die vegan door het leven gaan dit daarom graag zien. Vooral op Instagram komt de hashtag #veganlifestyle regelmatig voorbij. De jongerengeneratie blogt of vlogt over vegan tips, tricks en hotspots en jonge online influencers, zoals Loulou en Isabella Machinè, motiveren jongeren tot een gezonde, levenslustige, kleurrijke vegan-lifestyle. Dit maakt het voor andere jongeren toegankelijker en aantrekkelijker om de vegan-leefstijl uit te proberen of na te streven.

Wij vroegen aan ons trendteam in hoeverre de vegan-beweging zichtbaar is in directe omgeving:
Kanea, 18 jaar: “Mijn beste vriend is sinds korte tijd vegan en omdat ik vaak met hem lunch, lunchen we dus vaak bij een volledig veganistische plek. Ik heb er geen problemen mee, en voel me meestal de rest van de dag een stuk beter. Maar voor nu, vooral om geld te besparen, ga ik nog niet fully vegan.”

Lena, 24 jaar: “Ik spotte in 2013 de veganchallenge. Momenteel zie ik in mijn omgeving dat jongeren zo min mogelijk vlees eten, sommige gaan nog een stapje verder en eten een paar dagen per week vegan.”  

Merel, 17 jaar: “Ik ken wel wat mensen die vegetarisch zijn, maar vegan niet.. Zelf ben ik er ook niet echt mee bezig, als ik straks op kamers zit kan ik er misschien wat bewuster mee omgaan. Volledig vegan (of alleen al voor een week) lijkt me wel echt een pittige opgave!”

De online openbaringen en groeiende informatie over hoe een vegan lifestyle laagdrempelig te hanteren is veroorzaken een sneeuwbaleffect. Opvallend is wel dat de ‘moderne’ vegan-leefstijl onder jongeren erg flexibel is, alleen al door af en toe vegan te eten laten jongeren zien dat ze bewust leven:

Marijke, 25 jaar: “In mijn omgeving gaan steeds meer jongeren vegan. Vaak gaan ze de challenge met zichzelf aan door bijv. een week als vegan door het leven te gaan. Ze delen de challenge met de buitenwereld door foto’s van eten te posten op Instagram. Een van mijn klasgenootjes legde onlangs haar vegan-challenge vast in een vlog.

Jongeren beseffen in toenemende mate dat je als vegan staat voor een duurzame wereld. De keuze voor een vegan-leefstijl is dan ook een morele keus, waarmee jongeren zichzelf als bewust en geëngageerd weten te profileren.

Disclaimer Back to top