Lesbo, homo, bi-seksueel of transgender: wat maakt het uit?

Youngworks


Afgelopen vrijdag ging in Utrecht voor de zestiende keer het midzomergrachtfestival van start. Dit festival brengt onder andere kunst, muziek, sport en debat met een roze tintje. Samen met een team U-Shakers was YoungWorks aanwezig op de COC netwerkborrel in cafe Bodytalk om een jongerenstempel op de bijeenkomst te drukken. 

Hoe kan de gemeente Utrecht het onderwerp LHBT (lesbisch, homoseksueel, bi-seksueel en transgender) meer onder de aandacht brengen onder vmbo en mbo scholieren? Vanuit deze vraag is YoungWorks onder de vlag van U-Shake begonnen met project RESPECT!
Momenteel worden initiatieven zoals het opzetten van een GSA (Gay Straight Alliance, een groep met leerlingen en docenten, zowel homo- als heteroseksueel, die homoseksualiteit bespreekbaar maken op school door middel van acties) steeds vaker gestart. Dit gebeurt voornamelijk door blanke, hoogopgeleide jongeren. Aan YoungWorks de uitdaging dit soort initiatieven ook op het vmbo en mbo in Utrecht van de grond te krijgen.
Co-creatie sessie: acties bedenken
Om een kernteam van jonge vmbo- en mbo-studenten te werven is samengewerkt met de ROCASA scholen in Utrecht en zijn verschillende social media kanalen ingezet. Tijdens de eerste bijeenkomst met de zes gemotiveerde mbo-studenten werd duidelijk dat een grote slag te slaan is omtrent homo-acceptatie. De jongeren hebben allemaal hun eigen reden om zich in te zetten voor dit onderwerp. Het verhaal van Fatima Zohra maakt grote indruk.

Fatima Zohra (18 jaar): “Ik doe mee voor mijn beste vriend. Hij wilde zelf mee doen met RESPECT! maar wegens pesterijen durft hij dit niet. Hij kan niet eens normaal over straat zonder te worden uitgescholden, bespuugd of geslagen.”


In de co-creatie sessie werken U-shakers in groepjes aan de acties waarmee ze het thema bij hun op school bespreekbaar maken. Om de U-shakers een handje te helpen vertelt een ervaringsdeskundige in de persoon van Nazmul Zaman over zijn acties. Nazmul heeft in Friesland de grootste GSA van Nederland opgezet. Na de bijeenkomst blijft Nazmul het aanspreekpunt voor de jongeren om hen te helpen en tips te geven.
Aan het eind van de avond hebben de U-shakers creatieve acties bedacht. Zo gaan ze een lespakket ontwikkelen voor het houden van een debat, maken ze een poster, verzamelen ze handtekeningen en schrijven ze een eigen lied tegen homofobie. De U-shakers gaan op pad en krijgen vier weken de tijd om hun bedachte actie uit te voeren. Tijdens deze periode kunnen ze met vragen of hulp bij het COC Nederland en YoungWorks terecht.

Oefenen met MC Fit.

Presenteren van de posteractie op school.
Na een succesvolle actieperiode en het treffen van de nodige voorbereidingen, was het afgelopen maandag dan eindelijk zo ver om de acties te presenteren. In café Bodytalk aan de Oudegracht had zich een divers publiek verzameld. Jong, oud, student, wethouder, hetero en homo, ze waren allemaal vertegenwoordigd. En dat niet alleen: jongerenradio FunX maakte een reportage.
Samen met Wethouder Gilbert Isabella zijn de acties gepresenteerd aan de aanwezigen en werd uitgelegd waarom dit project zo belangrijk is.

Kimberley (18 jaar): “Ik heb zelf een project opgezet tegen homofobie en heb ook met veel plezier aan RESPECT! meegedaan. Zolang homofobie bestaat zal ik actie blijven voeren.”

Na het presenteren van de eerste acties was het tijd voor het klapstuk van de avond. Een zelfgeschreven nummer tegen homofobie door Fatima Zohra met een speciaal gastoptreden van MC Fit van de Amsterdamse rapgroep Flinke Namen. Dit nummer over jezelf kunnen zijn maakte diepe indruk op alle aanwezigen en ontving dan ook een staande ovatie. Na een afsluitend woord door de wethouder is een advies aan de gemeente overhandigd over hoe het LHBT thema beter onder jongeren onder de aandacht gebracht kan worden. Als dank voor hun deelname ontvingen de jongeren een klein presentje.

Disclaimer Back to top