Jongeren zijn gelukkiger dan ooit

Youngworks


Vandaag verscheen nieuw onderzoek van het CBS naar de mate van geluk en tevredenheid onder Nederlandse tieners en jongvolwassenen (10-25): Welzijn van jongeren. Het CBS heeft meer onderzoek gedaan naar geluk en welbevinden bij alle Nederlanders en zoomt hier voor het eerst in op de jongerendoelgroep. Ze ondervroegen ruim 4.000 jongeren, met diverse stellingen. Op een schaal van 1 tot 10 konden ze aangeven hoe tevreden ze zijn met bijvoorbeeld hun uiterlijk, hun lichamelijke en geestelijke gezondheid, hun buurt en hun vrienden- en kennissenkring.
Onze partner/adviseur Yvonne van Sark reageerde vandaag bij BNR Radio en in de Telegraaf op de uitkomsten. Beluister hier het interview bij BNR Radio en lees hier het artikel van de Telegraaf.

Dat jongeren over het algemeen behoorlijk gelukkig zijn, zagen we al vaker in onderzoeken van onder meer Unicef, het internationale HBSC-onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children) en zelfs Coca-Cola. Toch verrasten een aantal uitkomsten ons wel. 91% van de jongens van 12 – 18 en 78% van de meisjes in die leeftijd is tevreden met het eigen uiterlijk. En rond de 90% van alle jongeren is tevreden met de eigen vriendenkring. Andere studies naar bijvoorbeeld eenzaamheid of zelfbeeld en social media laten vaak een genuanceerder beeld zien. Maar dat het overall met de meeste jongeren goed gaat, wordt maar weer mooi duidelijk.

Disclaimer Back to top