Jongeren & vloggen: de populariteit van nietszeggende video’s

Youngworks


Enzo Knol, MissLipgloss, Dylan Heagens, Teskuh, Beautygloss, StukTV… Vraag een jongere tussen de tien en vijftien jaar naar deze namen en de kans is groot dat ze één van deze vloggers volgen en zelfs als voorbeeld beschouwen. Na school kijken honderdduizenden jongeren naar deze populaire vloggers op YouTube. Een vlog, ofwel een video weblog, is een soort online dagboek waarin je het dagelijks leven van een jongere (de vlogger) volgt. Dilemma’s als ‘wat smeer ik op mijn boterham’ wisselen zich af met ‘wat zal ik eens gaan doen vandaag?’. Waarom abonneren jongeren zich massaal op een YouTube-kanaal waar deze nietszeggende filmpjes worden gedeeld?

Hoe populair zijn vloggers?
Wekelijks of dagelijks delen vloggers nieuwe video’s met hun abonnees. Sommige vlogs zijn gespecialiseerd in een specifiek thema en delen bijvoorbeeld beautytips, gametricks of pranks. Maar in de meeste vlogs gebeurt– in de ogen van volwassenen- nagenoeg niets. Veel populaire vloggers begonnen ooit voor de lol video’s te posten op hun eigen YouTube-kanaal. Naarmate het aantal abonnees toenam, zijn hun kanalen geprofessionaliseerd. Zo zijn er op vaste tijden nieuwe video’s te zien, verkopen ze hun eigen merchandise en wordt het editen van video’s aan derden uitbesteed. De vloggers Enzo Knol en Mascha Feoktistova (van ‘Beautygloss’) zijn ware beroemdheden onder jongeren en hebben meer dan 300.000 abonnees. Dit is een behoorlijk aantal, zeker als je bedenkt dat er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen 10– tot 15-jarigen zijn. Jaarlijks worden ook offline events georganiseerd waar vloggers en volgers elkaar kunnen ontmoeten. Duizenden jongeren staan hier in de rij om hun favoriete vlogger van dichtbij te zien en een selfie met hen te maken.

Waarom zijn vlogs zo populair onder jongeren? 
Veel jongeren zullen zeggen dat ze uit verveling naar de YouTube-kanalen kijken. Dat zal zeker zo zijn, maar er schuilt ook een psychologisch mechanisme achter. De fans van deze vlogs zitten in een levensfase waarin identiteitsontwikkeling centraal staat. Jongeren maken zich los van hun ouders en trekken meer naar hun vrienden toe. Je wilt als jongere vooral niet bij je leeftijdsgenoten buiten de boot vallen, maar hoe doe je dat? Een vlog biedt op een laagdrempelige manier een inkijkje in het dagelijks leven van leeftijdsgenoten. Hoe gaan zij met problemen om? Welke kleren dragen ze? Hoe doen zij hun make-up op? Wat vinden ze cool? Hoe verhouden zij zich tot de andere sekse? Jongeren herkennen zichzelf in de situaties van de vloggers en leren op deze manier over normen en waarden. In vlogs zetten jongeren zich af tegen hun ouders, zijn ze bezig met hun uiterlijk of ze trappen lol met vrienden. Het gaat over het échte leven van échte jongeren. Doordat je alle aspecten van het leven van een vlogger te zien krijgt, voelt de vlogger voor de jonge volger vaak als een vriend of vriendin. Daarnaast is de manier waarop de content wordt aangeboden precies wat jongeren willen: on demand, visueel en zonder ouderlijk toezicht.

Wat betekent dit voor marketeers of merken?
Aangezien jongeren massaal kijken naar vlogs is het interessant om vloggers in te zetten als social influencers voor campagnes, om zo door te dringen tot de jonge doelgroep. Een aantal merken doet dit al. Zo zette YoungWorks vloggers in (bijvoorbeeld Dylan Heagens en Teskuh) voor First Choice Cola. Via YouTube en Instagram laten vloggers op hun eigen manier zien hoe zij de First Choice premiums (scarfs en zonnebrillen) dragen. Hiermee vergroot je niet alleen het bereik, maar vooral de merkbekendheid. Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen de jongens van StukTV en Sense.info. Zij geven op een grappige manier seksuele voorlichting aan jongeren. In één van hun vlogs zie je bijvoorbeeld waar je condooms koopt en hoe je ze moet omdoen.
instagram-rutger-vink

Hoe zet je een vlogger in voor een merk of campagne? 
Wanneer je een product laat aanprijzen of een sponsorship aangaat, moet dit bij de persoonlijkheid en in de omgeving van de vlogger passen. Wanneer het product of merk niet aansluit bij de persoon, of de video (te) gescript lijkt, dan vinden jongeren het ongeloofwaardig. Dit straalt negatief af op het product of merk. Sponsorship of reclame maken in een vlog is niet per se negatief of nep. Veel jongeren weten dat vloggers dit doen en vinden het niet erg om hiernaar te kijken. Een filmpje waarin een product of merk besproken wordt kan heel tof zijn, zelfs als het sponorship er dik bovenop ligt. Belangrijk is dat het past binnen het umfeld van de vlogger. Geef een vlogger dus de ruimte om naar eigen inzicht jouw product te gebruiken in zijn of haar vlog.
Kortom: via het kijken van vlogs leren jongeren hoe ze zich kunnen verhouden tot anderen. Het is een minder nutteloze tijdsbesteding dan het in eerste instantie lijkt. Ook bieden vlogs voor marketeers een waardevol nieuw kanaal om jongeren te bereiken, maar zorg dan wel dat het product aansluit bij de stijl van de vlogger. Authenticiteit is ook binnen dit medium de sleutel tot succes.

Dit artikel verscheen eerder in Marketing Tribune.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.