Jongeren over memes

Youngworks


Omdat velen van ons — lees: volwassenen — niet begrijpen wat een meme (uitgesproken als miem) is, nemen wij je graag mee door de wereld van dit bijzondere internetfenomeen. Wat is een meme? En hoe denken jongeren hierover?

Vooraf: exact definiëren wat een meme is, is vrijwel een onmogelijke taak. Je zou namelijk kunnen zeggen dat memes een taal op zich zijn geworden. Je kunt je erin uitdrukken, waardoor iedereen begrijpt hoe je je voelt of hoe jij over een situatie denkt. Klinkt ingewikkeld? Ik maak het nog moeilijker: memes hebben vrijwel altijd een komische lading en verdubbelen zich voortdurend met nieuwe onderschriften en lagen. De inhoud kan verschillen van een politieke boodschap tot een zelfbedacht dier dat op een eenwieler fietst, en alles daartussenin. Memes kunnen dus een boodschap uitdragen, maar ook ‘gewoon grappig’ zijn. Ze worden gepost in de vorm van afbeeldingen, maar ook als video, tekst, gif of muziek. Dé meme bestaat dus eigenlijk niet.

 

 

Jongeren en memes, een gouden combi
Voor jongeren zijn memes onderdeel van hun dagelijkse portie humor. Ze ontkomen er ook niet aan trouwens, want memes worden continu gedeeld. Dat heeft voor een groot deel te maken met hun identiteitsvorming. Een belangrijk onderdeel in het leven van jongeren. In hun zoektocht naar wie ze zijn en hoe ze in het leven staan, zoeken jongeren elementen om zich mee te identificeren. Memes helpen om je te uiten en om interactie met anderen aan te gaan. Als je iemand anders herkent in een meme, dan kun je diegene taggen of de meme sturen via sociale kanalen als Instagram, Facebook, Snapchat en WhatsApp. Volgens ons trendteam zijn memes niet weg te denken uit de jongerencultuur van nu. Een meme kan ingezet worden om allerlei onderwerpen te bespreken of te relativeren en raakt daarom volgens hen nooit ‘uit’. Er gebeuren elke dag weer nieuwe dingen, dus de inspiratiebron voor nieuw meme-materiaal droogt nooit op.

Wij vroegen ons trendteam naar de impact van memes op de jeugdcultuur: 

Roel 20 jaar
“Memes zijn een soort flow, het past zich aan aan de tijd, mannen van 30 doen het en meisjes van 13. Het past zich aan aan de behoefte.”

Kanea 19 jaar
“Ik denk dat memes nog een rol spelen, mensen sturen ze tegenwoordig zo vaak in het midden van gesprekken. Het is onderdeel van de humor van jongeren geworden.”

Tom 19 jaar
“Memes hebben een bepaalde tijdloosheid. Er blijven nieuwe dingen gebeuren in de wereld dus daar kunnen ook weer nieuwe memes van gemaakt worden.”

The dark side of memes
Ondanks dat memes 9 van de 10 keer ‘postief’ geplaatst worden, is er ook een negatieve kant aan dit verhaal. De meme staat steeds vaker in een kwaad daglicht. Het ‘haat’ zaaien van memes gebeurt regelmatig. Onschuldige, goedbedoelde memes worden toegeëigend door extremistische politieke bewegingen, waardoor de lol eraf gaat. Dit overkwam Pepe the Frog. Een vrolijk, vredelievend kikkertje dat bekend stond om zijn ‘feels good man’ uitspraken. Pepe werd te veel en te vaak ingezet door de zogenaamde internettrollen.  Zij posten negatieve content waarbij ze (onder andere) door middel van memes bijvoorbeeld linkse politici en activisten proberen zwart te maken. De grootste troll of all, president Trump, heeft in verkiezingstijd ook een meme van zichzelf als Pepe gepost. Dit kan de druppel zijn geweest voor de officiële bedenker van Pepe, die vervolgens zijn zelfbedachte kikker overleden probeerde te verklaren.

Zorgt nieuwe wetgeving voor verdwijning memes?
Memes zijn de laatste tijd vaker in het nieuws. Er wordt veel over geschreven en er is recent nieuwe wetgeving doorgekomen vanuit de Europese Unie, die het bestaan van memes bedreigt. Dat heeft alles te maken met de auteursrechten die op de afbeeldingen, muziek en video’s zitten. Wil je als organisatie of platform een meme plaatsen, dan moet je daar in de toekomst dus rechten voor afkopen. Iets wat voor een enorme drempel kan zorgen, gezien de hoeveelheid memes die dagelijks gedeeld en verspreid worden op sociale kanalen. Zo wordt het moeilijker voor organisaties om door middel van memes jongeren te bereiken.

Ook voor jongeren zal het moeilijker worden om memes te delen vanwege deze copyright-kwesties. Het aantal memes zal afnemen en mogelijk zelfs helemaal verdwijnen. En misschien treedt er ook wel vermoeidheid op omdat men sommige memes al zo vaak gezien heeft.

Sahra 17 jaar
“Je herkent ze door het dikgedrukte lettertype en afbeeldingen die je al duizenden keren voorbij hebt zien komen. In principe zijn memes tijdloos maar als een afbeelding zo vaak gebruikt wordt, begint het vrij irritant te worden.”

Teun 24 jaar
“Wat je vaak ziet is dat als een meme heel vaak wordt gebruikt, deze op een gegeven moment ‘dood’ wordt verklaard. Dan kan die een soort van niet meer gebruikt worden.”

Jasmin 25 jaar
“Jongeren communiceren steeds meer visueel ipv tekstueel, dus ik denk dat als de huidige vorm van memes langzaam verdwijnt er wel weer een nieuwe vorm komt.”

Ondanks alle negativiteit rondom memes zijn ze dus nog niet weg te denken uit de jongerencultuur, het is een onderdeel van hun dagelijkse portie humor. Maar mogelijk zijn memes net als een goeie mop: op een gegeven moment is ie niet meer leuk. 

Disclaimer Back to top