Jongeren herdefiniëren gelijkheid

Marijke Bleijswijk


Hoe kijken jongeren naar de wereld waarin we leven? Ons Trendteam-lid Marijke Bleijswijk ging op onderzoek uit. Ze begon haar zoektocht bij een groep met een sterke of verrassende visie: jonge kunstenaars. In deze tweede editie: het streven naar gelijkheid, uniciteit en diversiteit.
De strijd voor gelijkheid is op het gebied van gender, huidskleur en seksuele geaardheid nog niet gestreden, maar onder jongeren lijkt het geloof in verbetering volop aanwezig. Jonge kunstenaars werken aan een eigen definitie van het begrip gelijkheid. Gelijkheid gaat voor hen niet over hetzelfde zijn, maar over het omarmen van diversiteit.

Max Joakim Diezenberg, The wardrobe of gender      
“Het geslacht blijkt de meest voor de hand liggende manier om mensen van elkaar te onderscheiden. Maar waarom hecht onze maatschappij er eigenlijk zoveel waarde aan?” In de documentaire “The wardrobe of gender” zoomt Max in op onze obsessie voor geslachtsbepaling.
[vimeo id=”88236069″]

Alix-Marie Bizet, Hair Matter(s)
Alix besloot om mensenhaar te gebruiken als materiaal voor haar collectie. Afwijkende haarsoorten zoals kroeshaar worden nog altijd als anders bestempeld. Volgens Alix is het tijd om etnische haarsoorten en uiterlijke kenmerken gelijk te stellen aan die van de Westerse wereld.

Olivier Jehee,ОТВЯЖИСЬ!
De collectie van Olivier is een statement tegen homofobie en een oproep voor meer acceptatie en tolerantie. Volgens Olivier weet de huidige maatschappij nog onvoldoende om te gaan met jongens die “vrouwelijke” interesses hebben.

De schoonheid zien in dat wat afwijkt van traditionele westerse idealen, daar maken deze jonge kunstenaars zich hard voor. In een vrij land als Nederland zou volgens hen de maatschappelijke norm ons niet moeten opleggen wat mooi, lelijk, goed of fout is. Vrijheid hebben we ook in de manier waarop we ons lichaam en identiteit vormgeven. Juist door dat wat afwijkt in het daglicht te zetten, proberen deze jongeren meer gelijkheid te creëren.

Uitingen van diversiteit op het gebied van uiterlijk, gender en sekse worden ingezet als tool voor meer acceptatie, en tolerantie. Expressieve jongeren die durven te laten wie ze zijn en waar ze voor staan vormen een inspiratiebron voor de grotere jongeren-massa. Waar opgroeiende jongeren voorheen vooral naar acceptatie door hun leeftijdsgenoten streefden door ‘hetzelfde’ te zijn, wordt diversiteit nu steeds meer gerespecteerd. Jonge innovators en genderbenders inspireren andere jongeren om hun identiteit te ontplooien en de buitenwereld te laten zien we ze werkelijk zijn. De zoektocht naar een eigen identiteit en de openbaring van wie “jij” werkelijk bent, mag openlijk gedeeld worden met de buitenwereld. De jonge vrijdenkende voorhoede spoort elkaar (onbewust) aan om van hun ‘zwakte’ hun ‘sterkte’ te maken en zo ontstaan er positieve kettingreacties van jongeren die het anders zijn durven te delen. Durf je te accepteren dat je anders bent dan de rest, dan ontvang je hiervoor een heleboel credits en een flinke dosis respect!

Het afgelopen jaar volgden (online) openbaringen van onder andere transgenders zich in snel tempo op. In meerdere YouTube filmpjes was te zien dat jonge transgenders vragen om acceptatie. Gendernormen lijken te slijten, het gaat niet langer om je geslacht maar om je persoonlijkheid. Ook het idee dat kleding of producten specifiek voor jongens of meisjes zijn ontworpen is achterhaald. Online inspireren ouders elkaar om hun kinderen niet te behandelen naar geslacht, maar naar persoonlijkheid. It’s necessary to break away from the idea that girls were born to be princesses and boys to be heroes.”

In de modewereld worden genderkaders op impressieve wijze weg genomen. Zo poseerde rapper Young Thug deze zomer in een jurk voor een nieuwe Calvin Klein campagne. In een video over de campagne zegt hij: “In my world, of course, it don’t matter you could be a gangster with a dress or you could be a gangster with baggy pants.”

Jaden Smith, zoon van Will Smith, ging hem al voor en hees zichzelf in een jurk voor Louis Vuitton. Misschien is dit nog wat ver van ons bed, maar ook de collecties bij grote modeketens zijn aan verandering onderhevig. Zara lanceerde afgelopen seizoen haar “Undergendered Collection”, deze collectie is voor iedereen: jongens, meisjes en transgenders.

young-thug-womens-wear-640x801

Ook het “algemene” schoonheidsideaal lijkt aan verandering onderhevig. Qua uiterlijk wordt diversiteit meer gewaardeerd, wanneer je er anders uitziet dan de rest ben je bijzonder. Een aantal jonge innovators hebben met hun bijzondere uiterlijk bijvoorbeeld de “Perfectly Imperfect” beweging op gang gebracht: hierin worden imperfecties, zoals albinisme, bestempeld als echte schoonheid. Juist door met nadruk te laten zien dat ze anders zijn en dit niet te verbergen, hopen zij de acceptatie van diversiteit te vergroten.

Hoewel niet iedere jongen binnenkort in een rokje zal lopen en ook discriminatie niet binnen één generatie is weg te nemen. Is het interessant om te zien dat in diverse (jonge) kringen diversiteit steeds meer gevierd wordt en hier zelfs status aan wordt ontleend. Hiermee zetten deze jonge voorlopers mogelijk echt een stap in de richting van een meer gelijkwaardige, diverse samenleving.

Lees hier de eerste editie uit deze reeks

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.