Is okselhaar mainstream?

Marijke Bleijswijk


“Cut the norm. The norm doesn’t matter. There is no rule that says you have to shave.” Zo luidt het nieuwe statement van de populaire modeketen de Monki. Duidelijk een reactie op de jonge feministische voorhoede die vorig jaar al in protest kwam tegen het haarloze schoonheidsideaal.

Online verschenen toen verschillende protestberichten met in de hoofdrol: vrouwelijk lichaamshaar. Zo werden er op provocerende wijze foto’s van gekleurd okselhaar gedeeld. Door het gebruik van de hashtag #dyedpit spoorden stoere chicks elkaar aan om schaamhaar van een felle kleur te voorzien. De 16jarige Adele Labo startte afgelopen zomer ook de beweging #LesPrincessesOntDesPoils, ofwel #PrincessesHaveHair.

Deze hashtag ging viral: foto’s van lichaamshaar werden massaal getwitterd. Online volgden onbeschaamde reeksen van roze okselhaar, vrouwelijk tepelhaar en vooral heel veel beenhaar zich op. Monki schaart zich met de nieuwe campagne #Monkifesto achter deze ontwikkeling en wakkert het feministische vuur aan voor the girl next door. Het ‘cut-the-norm’-statement van Monki is duidelijk, maar voelt paradoxaal. Breken ze daadwerkelijk met de norm? Of bevestigen ze vooral de nieuwe norm? Desondanks is het een prikkelende campagne voor hun jonge vrouwelijke publiek en ik ben benieuwd hoe jonge meisjes hier op zullen reageren.

Disclaimer Back to top