Internet haalt TV in als nieuwsmedium

Youngworks Trendteam


Nieuws is vandaag de dag op veel verschillende plekken te vinden. De één prefereert de krant of kijkt het journaal, de ander checkt even snel het laatste nieuws op zijn of haar mobiel. Waar de televisie in eerder onderzoek het meest gebruikte medium was bij jongeren voor het laatste nieuws, begint internet deze positie langzaamaan over te nemen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Pew Research Center onder 1500 Amerikaanse respondenten.
 
Internet is de meest gebruikte bron voor nationaal en internationaal nieuws voor jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Dit aantal is sinds 2007 bijna verdubbeld: van 34% tot 65%. Het aantal jongeren dat de televisie nog als belangrijkste bron van nieuws ziet, is gedaald van 68% in 2007 naar 53% in 2010. Voor oudere respondenten (65+) gelden de krant (47%) en de televisie (79%) nog steeds als meest gebruikte nieuwsmedia. Echter, ook steeds meer ouderen zoeken nieuws via internet (van 5% in 2007 naar 15% in 2010).
In Nederland besteden jongeren gemiddeld 221 minuten aan media. In een vooruitblikkend onderzoek van TNS Nipo onder 1500 Nederlandse jongeren van 13 jaar en ouder blijkt dat internet over tien jaar dé bron van nieuws is voor jongeren. De televisie komt dan op de tweede plaats en jongeren denken dat de radio en de krant een kleinere rol gaan spelen. Nu luisteren Nederlandse jongeren gemiddeld een half uur per dag naar de radio en leest ongeveer 10% de krant.

De daling van radio en de krant als medium voor nieuws wordt ook in het onderzoek van Pew Research Center aangehaald: 21% van de jongeren leest de krant en 15% luistert naar de radio voor het laatste nieuws.
YoungWorks vroeg aan een aantal jongeren welk medium zij gebruiken om hun dagelijkse portie nieuws te krijgen.

Josine (20 jaar): “Ik kijk regelmatig op Nu.nl, en dan ’s avonds naar het Journaal. Daar wordt in mijn ogen het belangrijkste nieuws van de dag samengevat en ik vind het ook wel leuk om bewegende beelden te zien. De krant lees ik vrijwel niet, alleen soms als er toevallig één in de trein ligt.”

Bas (19 jaar): “Ik volg de NOS nieuwstweets op Twitter. Die lees ik via m’n telefoon, als ik daar zin in heb of me verveel. Dat is eigenlijk het enige. Mijn ouders kijken wel elke avond het Journaal, dus als ik thuis ben en daar zin in heb, kijk ik mee.”

Amanda (23 jaar): “Ik kijk op de standaard sites als Nu.nl of NOS.nl. Eens in de zoveel tijd kijk ik ook op Geenstijl.nl, maar dat is niet echt om op de hoogte te zijn van het nieuws. Als ik thuis ben, kijk ik wel graag naar het Journaal of EenVandaag. De radio heb ik soms aan, alleen voor muziek en niet echt voor nieuws. Vind het alleen maar irritant dat ze elk half uur nieuws uitzenden terwijl ik gewoon muziek wil luisteren.”

Stefan (17 jaar): “Ik zit niet op internet voor nieuws. Kijk dan liever televisie om te horen wat voor nieuws er is. Het is wel handig als je internet op je telefoon hebt om dan het nieuws te kijken, maar dat heb ik niet dus dat gaat ook niet.”

Jongeren vinden het belangrijk om nieuws te volgen, bijvoorbeeld voor hun loopbaan of voor gespreksonderwerpen met vrienden of ouders. Maar ze gaan niet actief op zoek naar nieuws. De hele dag door pikken ze hier en daar wat op en gebruiken internet daarbij omdat het gemakkelijk en gebruiksvriendelijk is. De nieuwsonderwerpen moeten tegelijkertijd afgestemd worden op hun interesses en behoeften en vooral begrijpelijk zijn. Wellicht sluit de net gelanceerde nieuwssite Ondertussen.nl aan op de nieuwsvergaring en -behoeften van jongeren.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.