Human Rights Tattoo: een tatoeage voor het goede doel

Youngworks Trendteam


Een tattoo voor het goede doel laten zetten op een festival: klinkt niet direct als een weloverwogen actie, maar toch is het mogelijk. De Nederlandse organisatie Human Rights Tattoo tatoeëert op verschillende festivals in Nederland een letter van de verklaring van de universele mensenrechten op 6773 verschillende mensen. Veel Nederlandse jongeren doen mee aan dit project. Wat drijft hen om een letter op hun lichaam te laten vereeuwigen? Trendteamlid Ruben stelde de grote waarom-vraag aan vier jongeren met een Human Rights Tattoo.

Geen geld, maar een tattoo voor de mensenrechten

Human Rights Tattoo is een Nederlands project dat met 6773 tekens de verklaring van de universele mensenrechten op 6773 mensen over de hele wereld tatoeëert. Deze verklaring begint met: ‘‘All human beings are born free and equal in dignity and rights.” Wanneer alle letters in de verklaring zijn getatoeëerd, vormen ze samen in de juiste volgorde de gehele verklaring. De afmetingen, de plaats op het lichaam en de kleur van de tattoo mag de persoon die de tattoo neemt zelf bepalen. En dan is het ook nog eens gratis!
De achterliggende gedachte is natuurlijk het creëren van aandacht voor de mensenrechten. Maar tegelijkertijd is een tatoeage ook erg persoonlijk. Dat maakt het project opvallend: iets persoonlijks wordt nu van iedereen. Natuurlijk verschilt de motivatie voor deelname aan het project per persoon, maar toch dient het hetzelfde doel: nog meer aandacht genereren voor de mensenrechten.
Ambassadeurschap
Met het zetten van de tattoo is elke deelnemer gelijk ambassadeur van de mensenrechten. De organisatie houdt regelmatig contact met de getatoeëerden om te kijken of ze genoeg van mensenrechten weten zodat ze ambassadeurs van het project blijven. Daarmee krijgen ze ook hun plekje in de ‘erehaag’ in de vorm van een persoonlijk profiel op de website van Human Rights Tattoo, met naam, woonplaats, de letter uit de verklaring en een persoonlijke overtuiging als een soort eed aan het project. Achter iedere letter schuilt weer een andere identiteit.
Festival als tattooshop
Maar waarom kiest de organisatie voor een plek als een festival? De meeste festivalbezoekers weten vaak wel hoe de lichamelijke en psychische staat kan zijn tijdens een weekend of week lang feesten. Niet echt het meest geschikte moment om een tatoeage te nemen. Volgens Human Rights Tattoo zijn festivals juist de goede plek om het project uit te voeren: “Festivals zijn plekken om het leven en de vrijheid te vieren“. En dat is ook gelijk een van de redenen waarom jongeren enthousiast zijn over het project. Naast het filantropische excuus wat je kunt aanvoeren, leef je immers ook maar één keer: YOLO!
Interview met vier Human Right Tattoo-bezitters
Trendteamlid Ruben interviewde vier klasgenoten die naar Tilburg zijn gegaan om daar hun tattoo te laten zetten. Waarom hebben zij met het project meegedaan?
Lonneke (21 jaar):
“Ten eerste doe ik mee omdat het natuurlijk een mooi project is waar ik 100% achter sta. Het creëert meer awareness voor mensenrechten en ik zet met 6772 andere mensen mijn handtekening onder de universele verklaring van de mensenrechten. Daarbij wil ik al jaren graag een tattoo en vond dit de kans om de eerste stap te zetten. Een gratis tattoo mét een goede gedachte erachter.
Ik heb niet heel lang nagedacht over deze specifieke tattoo. Wel over tatoeages in het algemeen. Toen ik in mei over dit project hoorde, wilde ik eigenlijk meteen meedoen. Veel mensen aan wie ik het vertel zeggen: “Als je écht iets goeds voor de mensenrechten wil doen, kun je beter geld geven of vrijwilligerswerk doen”. Daar ben ik het mee eens, maar dat neemt niet weg dat ik dit óók een tof project vind waar ik achter sta. Ik geef daarnaast altijd elke maand geld aan een goed doel, elk jaar een ander doel.”
Lucie (21 jaar):

“Ik doe mee omdat ik het initiatief heel erg leuk bedacht vind. Mensen vragen vaak naar de reden achter het zetten van een tattoo en deze heeft een duidelijke reden. Ik vind het een gedurfd idee. Ik wil zo laten zien dat ik erachter sta en trots ben als het straks wereldwijd bekend is. Verder ben ik er eerlijk over dat het een redelijk egoïstische manier is om ‘iets goeds’ te doen. Ik wilde al langer een kleine tattoo en daarom heb ik deze kans gegrepen. Het levert misschien niet direct geld op, maar wel aandacht.
Ik heb niet heel lang nagedacht over de tattoo, wel over het feit dat ik er één wilde. Over de plaats en het lettertype heb ik expres niet al te veel nagedacht. Dit is niet mijn laatste tattoo, dat weet ik nu al. Ik vind de bedoeling van deze tattoo vooral een mooie gedachte en ik zal graag blijven vertellen hoe en waarom ik hiervoor heb gekozen. Als heel veel mensen deze persoonlijke keuze maken zou het wellicht iets teweeg kunnen brengen.”
Fabian (21 jaar):
“Ik denk dat de mensenrechten niet heel erg bekend zijn onder veel mensen. Althans, ik wist niet wat ze nou precies inhielden. Het is goed als we daar soms bij stilstaan, omdat het niet overal vanzelfsprekend is. Ik hoorde voor het eerst van het project voordat we naar Festival Mundial gingen. Toen wist ik het nog niet helemaal zeker, maar ik dacht: ik wil toch een keer een tattoo, dus waarom niet eentje waar ook een goede gedachte achter zit! Uiteindelijk zijn we niet aan de beurt gekomen en zijn toen terug gegaan toen ze in Tilburg stonden.
Ik zou misschien nog wel een tattoo nemen, maar ik zou heel lang over de plek en het ontwerp moeten nadenken. Deze was makkelijk omdat het gratis is en je niet veel keuze hebt. Ik denk niet dat ik de wereld met deze tattoo verbeter, maar het kan een aanleiding zijn voor mensen die nooit over mensenrechten na hebben gedacht en hierdoor toch iets goeds voor de mensenrechten willen doen. Maar meer dan dat zal het niet zijn.”
Mirel (23 jaar):
“Ik vind het leuk om mezelf te verbinden met leuke culturele evenementen. Of dat nou voor een goed doel is of gewoon voor de leuk. In dit geval is het goede doel een leuk extraatje. Ik vind het ook handig dat ik een kleine tattoo heb die onopvallend en nietszeggend is en dus geen sterke betekenis draagt, maar tegelijkertijd wel onderdeel is van iets wat dat wel heeft.
Afgelopen zomer wilden mijn vrienden de tattoo al laten zetten tijdens Festival Mundial. Het kwam plotseling voor mij en ik wilde het toen liever niet. Nu, maanden later, was dat gevoel weg. Op de dag zelf kregen we pas te horen welke letter het zou worden. Ik besloot toen niet na te denken om mezelf de spanning te besparen. Uiteindelijk werd het voor mij een L en die besloot ik als een soort grapje op m’n linker voet neer te zetten.
Ik heb tattoos altijd mooi gevonden bij andere mensen, maar wist zelf niet wat ik als tattoo zou moeten nemen. Ik zie deze tattoo ook wel als een test. Het directe resultaat van dit project is misschien niet direct heel sterk, maar op de lange termijn kunnen zulk soort ludieke acties misschien zelfs beter zijn dan dat je zelf bijvoorbeeld maandelijks doneert.”
Voor iedereen die geïnspireerd is geraakt en ook mee wil doen aan het project: houd de agenda op de website in de gaten voor komende evenementen waar de tattooshop van Human Rights Tattoo te vinden is. Op de website vind je tevens meer informatie over het project.

Disclaimer Back to top