Hoe beleven jongeren hun vrije tijd?

Youngworks Trendteam


Vrije tijd is een subjectief begrip, door experts ook wel omschreven als de tijd waarin je gevoelens van vrijheid ervaart’. Hoe ervaren jongeren hun vrije tijd? Wat doen ze in die tijd en hoe beleven ze die? We vroegen het de jongeren uit ons YoungWorks Trendteam.

 
Lila (16) reageert: ‘Ik zou willen dat jongeren vrije tijd eens wat beter zouden besteden.’ Om haar heen ziet ze veel jongeren vooral zeuren en klagen dat ze nauwelijks vrije tijd hebben (door al het huiswerk…). Terwijl er volgens haar zoveel mogelijkheden bestaan om vrije tijd in te vullen. Ze stelt vast dat het niet langer een moment van volledige ontspanning is, maar veelal een stressvolle beperkte tijd waarbinnen men zo veel mogelijk zaken probeert te stoppen en te combineren. Bovendien: ‘Ik hoor heel vaak mensen om me heen zeggen  dat ze allemaal leuke dingen zouden willen doen. Ik ook.. Maar doordat veel jongeren (ik hoor verhalen op mijn school) slapeloze nachten hebben door o.a Netflix en smartphones en daardoor bij veel pubers het slaapritme helemaal is omgegooid, zijn ze overdag moe.’
13586_823515117715281_7680253168183853912_n
Rik Spruijt schreef het laatst ook op onze blog: Jongeren kijken meer TV dan ooit. Veel jongeren zijn in de ban geraakt van series kijken via Netflix en Popcorn Time. Zo zegt trendteamlid Anne (25): ‘Doordat er de mogelijkheid is om tv-programma’s, films en series op je eigen moment, wanneer het jou uitkomt terug te kijken, zorgen we ervoor dat we alle belangrijke activiteiten voor ons uit blijven schuiven om zo ultiem van onze vrije tijd te genieten. Vaak net iets te veel. Het geeft ontspanning om alles zelf in de hand te hebben maar daarnaast worden belangrijke taken vaak afgeraffeld.

Minder tijd voor andere zaken en minder tijd om te slapen. Veel jongeren hebben last van slapeloze nachten doordat ze in de avond gebruik maken van hun smartphones of computers. Dit blijkt uit recent Noors onderzoek van een gezondheidscentrum voor kinderen in Bergen onder ruim tienduizend jongeren van 16 – 19 jaar. Er wordt al langer gesuggereerd dat gadgets invloed hebben op het slaappatroon, maar voor het eerst is er zo’n grootschalig onderzoek gehouden onder jongeren. Volgens de wetenschappers vallen tieners die meer dan vier uur per dag naar een scherm kijken veel moeilijker in slaap. Bijna de helft van hen zou er meer dan een uur over doen terwijl dertig minuten of minder normaal is. Naast het totaal aantal uur gadgetgebruik bleek ook dat het kijken naar een scherm vlak voor het slapen een negatief effect heeft. De helft van de respondenten die een uur voor het naar bed gaan een computer of smartphone gebruikte, had langer dan een uur nodig om in slaap te komen.

Doordat het slaapritme van veel jongeren zo verstoord raakt, zijn ze overdag moe. Waardoor ze een uurtje gaan slapen als ze terug komen van school. Lila: ‘In de avond worden ze een beetje wakker en beginnen ze aan het huiswerk (met nu veel spijt dat ze er niet eerder aan zijn begonnen) en dan is al snel de dag weer om.’  Zal dit dan ook de reden zijn dat jongeren niet ervaren dat ze veel vrije tijd hebben? Heeft het dan allemaal te maken met het niet goed plannen? Of zoeken ze een balans tussen het hebben van teveel of te weinig vrije tijd?

Jongeren op deze leeftijd vinden het moeilijk om hun impulsen te beheersen. Ze zijn snel afgeleid, maar aan de andere kant worden ze heel onrustig als ze een dagdeel niets hebben gepland. Zoals Jolijn (24): ‘Als ik teveel vrije tijd heb ga ik me vervelen en als ik te weinig heb snak ik er naar.’ Daarbij voelt uitslapen en vroeg naar bed gaan als verloren tijd. De behoefte aan kicks en belevenissen is groot. En dan is er altijd nog de FOMO (Fear Of Missing Out), de angst dat jij iets mist die sterk wordt aangejaagd door social media. In combinatie met de knagende twijfel of je je tijd goed besteed hebt. Zoals Mauro (23) het zegt: ‘Ik kijk veel vlogs op YouTube. Vlogs maken vind ik ook een goeie vorm van vrijetijdsbesteding. Je kan zo toch het gevoel krijgen dat je iets hebt gedaan, terwijl je toch lui op de bank of in bed ligt.

Nog even wat landelijke cijfers van het SCP:
Jongeren van 10 – 19 jaar brengen van de 168 uur in een week 85 uur per week door met slapen, eten en verzorging. Aanwezigheid op school vult gemiddeld 23 uur per week (hoe ouder, hoe minder). Ze besteden gemiddeld 13 uur aan werken en huishoudelijke taken; dit neemt vooral toe bij de oudere groep. Zo resteert per week 47 uur vrije tijd, gemiddeld bijna zeven uur per dag. Dit klinkt wellicht hoog, maar dit komt overeen met de hoeveelheid vrije tijd (47,8 uur) van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder. (Bron: SCP, Met het oog op de tijd, 2013).

Disclaimer Back to top