#Healthyhashtags nr. 2- Hoe gezond is #healthy?

fitness & healthbloggers

Rutger van den Berg


Online floreert een cultuur van fitness & healthbloggers die veelvuldig gebruik maken van vele ‘healthy hashtags’: ze gooien Instagram plat met #fitboy #fitgirl #nourishyourbody en #fitspiration. De bloggers hebben een grote en trouwe schare jonge fans die zich graag laten inspireren en motiveren door deze fitte, lichamelijk bewuste, rolmodellen. Ze zijn de digitale uithangborden voor het huidige slank-gespierde schoonheidsideaal. En een bewuste, gezonde leefstijl is de sleutel tot het bereiken van dit ideaal. Begin januari beschreven we de opkomst van de healthy hashtags (zie hier). Toch leidt de toegenomen focus op een dergelijke levenshouding er in de praktijk zelden toe dat jongeren echt als heiligen gaan leven. Hoe komt dat?

De uitdagingen van healthy living
Het structureel doorvoeren van een healthy lifestyle is niet makkelijk voor een impulsgevoelige en op kicks-gerichte jongere. ’s Ochtends een spinaziewortelgembersapje bij het ontbijt, gaat in de praktijk regelmatig samen met ’s nachts een sloot bier of een chemisch middeltje in de club. Als de situatie erom vraagt, laten veel jongeren hun gezonde principes gewoon varen. De healthy lifestyle is voor een beperkte groep jongeren écht een manier van leven, maar voor velen is het vooral conformeergedrag met een positief effect op zowel hun imago als hun gezondheid.

Wat het doorvoeren van een healthy lifestyle daarnaast extra uitdagend maakt, is het gebrek aan consensus over wat dit precies inhoudt. Voor jongeren, met een brein in ontwikkeling, is het lastig om hierover een helicopterview in te nemen in de wirwar van berichten en goedbedoelde voedingsadviezen, en om vervolgens tot een eigen standpunt en leefstijl te komen. Hun gebrek aan ervaring maakt dat elk nieuw argument of tip, grote impact heeft op wat zij voor waarheid aanzien. Dit maakt het voor jongeren lastig om te bepalen wanneer ze wel of niet voldoen aan hun eigen healthy ideaal. Een meisje (17 jaar) uit ons Trendteam zegt hierover het volgende:

“Omdat het zoveel besproken wordt op school, ben ik de afgelopen tijd ook zelf steeds meer te weten gekomen over een ‘healthy lifestyle’. Ik heb er met iedereen over gesproken, ook met volwassenen, die in mijn ogen hierover de waarheid spreken. Ik nam heel snel iets aan, en dacht alles te weten. Achteraf misschien teveel. Ik was opeens de hele tijd met eten bezig…”

Voor dit Trendteamlid resulteerde de populariteit van healthy living aan het begin vooral in onzekerheid en schuldgevoelens. Ze miste een referentiekader om te bepalen wat ‘normaal’ is op dit gebied. Omdat een aantal van haar vriendinnen plotseling obsessief op hun eten gingen letten, voelde zij zich daartoe ook verplicht. Alleen was het voor haar helemaal niet duidelijk hoe ze dit verantwoord aan moest pakken, waardoor ze in een onzekere periode van het ene uiterste naar het andere uiterste pingpongde: “Ik hoorde bijvoorbeeld dat je dik wordt van appels na je avondeten, toen ben ik maar helemaal met appels gestopt”.

Een gezonde omgang met de gezondheidsmanie
Uiteraard laat niet iedereen zich volledig meeslepen, maar het verhaal illustreert goed hoe onervaren jongeren gegrepen kunnen worden door een nieuwe dominante gedachte of ideaal, waarvan ze vervolgens de voor- en nadelen nog aan den lijve moeten ondervinden voordat ze hier hun eigen weg in kunnen vinden.  Ook Gezondheidswetenschapper Jaap Seidell [1] bevestigt bijvoorbeeld dat veel jonge vrouwen in de war raken van de verschillende voedingsboodschappen die ze overal krijgen. Die zijn zelden gebaseerd op gefundeerde kennis. “Bewustwording van wat je eet is goed, want 80 procent van de mensen eet nog steeds te veel en te ongezond. Maar door teveel te skippen krijg je ook vaak een te eenzijdig eetpatroon.”

Ondanks de onduidelijkheid en twijfel die deze ontwikkeling zaait onder sommige jongeren, willen we de online ‘gezondheidsmanie’ geen slechte ontwikkeling noemen: er is tenslotte weinig mis met jongeren die kiezen voor de bewuste leefstijl van fitte, gezonde rolmodellen. Maar, jongeren hebben binnen dit thema, net als bij andere onoverzichtelijke thema’s, wel tijd nodig om hun weg te vinden. Het is aan ons, volwassenen, professionals, om jongeren hierbij te ondersteunen. Wij moeten ze helpen met een realistische interpretatie van onrealistische #strongisthenewskinny– beelden en ze leren omgaan met contrasterende ideeën over ‘gezond’ leven. We moeten ze bovenal laten ervaren dat een gezonde leefstijl voor iedereen anders mag zijn.
[1] http://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/is-orthorexia-een-ziekelijke-fixatie-op-gezond-eten-een-trend

Disclaimer Back to top