Groeiende gelijkenissen onder apps

Marijke Bleijswijk


Na Snapchat en Instagram-stories heeft Whatsapp nu “status”. Dit is een soortgelijke functie waarmee een update kan worden gegeven van dagelijkse bezigheden door middel van korte foto’s of filmpjes. Het is opvallend dat steeds meer apps gelijkenissen vertonen. De officiële functies van apps vervagen, omdat ze worden aangevuld met extra mogelijkheden. Op vrijwel alle kanalen kan inmiddels gechat worden. Via zowel Snapchat, Facebook en Instagram kunnen filters verzonden worden. Daarnaast kunnen jongeren op steeds meer kanalen live gaan. Dit houdt in dat bezigheden live gefilmd en gedeeld worden met vrienden of volgers. Het scala aan keuzes om momenten te delen is enorm. Het is dan ook de vraag hoe het social media gedrag door de groeiende gelijkenissen en mogelijkheden beïnvloedt wordt. Kiezen jongeren één kanaal? Of worden ze straks allemaal gebruikt? Wij vroegen het ons trendteam:

Boyd, 21 jaar: “Ik vind het vervelend als meerdere apps dezelfde functies hebben… in dat geval kies ik gewoon voor de ‘beste’ app. Voor mij is dat op dit moment Instagram.”

 Noa, 18 jaar: “Persoonlijk gebruik ik bijna alleen nog maar de Instagram-stories en geen Snapchat meer. Ik zie ook dat veel van mijn vrienden zijn overgestapt naar Instagram-stories en massaal verslaafd zijn aan boomerangen.”

Merel, 17 jaar: “Whatsapp stories heb ik eigenlijk geen behoefte aan haha.. Overigens vind ik de functies nu ook meer dan genoeg. Dat van die live video’s op Instagram is leuk, maar soms ook irritant dat je continu een melding krijgt.”

Lena, 24 jaar: “Ik heb Snapchat al een hele tijd geleden verwijderd, vond het niet echt iets toevoegen (ook natuurlijk omdat niet veel vrienden van mij erop zitten). Ik vind Instagram-stories soms wel leuk, maar gebruik het zelf niet heel vaak.”

Uit de reacties van ons trendteam blijkt dat Instagram wint aan populariteit. Opvallend is dat juist de stories die bekend werden door Snapchat hier een aanvulling lijken te zijn. In de Whatsapp-status ziet ons trendteam (nog) weinig toegevoegde waarde. Hoe de functievervaging zich in de toekomst zal ontwikkelen blijft nog even de vraag, wij zijn benieuwd!

Disclaimer Back to top