Gij zult leren

Youngworks


Een flink aantal scholen begint het schooljaar met een studiedag. Op een aantal van die studiedagen mocht ik de afgelopen weken een lezing of workshop verzorgen. Zo ook op het Coenecoop College in Waddinxveen. Bij binnenkomst vroeg ik aan Jan Rozema, de rector, “hoeveel mensen verwacht je?” “Dat weet ik niet,” antwoordde hij, “want onze studiedagen zijn vanaf dit jaar niet verplicht.” Na zijn inleiding begreep ik wat hij bedoelde en waarom hij die gedurfde keuze had gemaakt.

Schoolklas

Drive
“Iedere dag opnieuw,” begon hij, “verplichten wij leerlingen om op vaste tijden, op een vaste plek ons onderwijs te volgen. We zien dat het principe “gij zult leren!” niet als vanzelf leidt tot gemotiveerde leerlingen. We vinden daar iets van. En toch kiezen we er voor om onze eigen professionalisering op exact dezelfde manier in te richten. Daar wil ik van af. Dat gaan we anders doen.”
Ik zat op het puntje van mijn stoel. Ik kon het niet méér met hem eens zijn, maar ik was benieuwd naar de consequentie van zijn woorden. Hij vertelde vervolgens dat iedereen na twee korte inleidingen vier keuzes kon maken: naar workshop 1, naar workshop 2, aan het werk of naar huis.
Daniel Pink onderzoekt in zijn boek Drive de vraag: wat motiveert mensen? Hij onderscheidt drie belangrijke factoren: autonomie, meesterschap en zingeving. Het zijn de drie ‘waarden’ die de basis voor The Crowd vormen (regie over eigen professionalisering), maar ze liggen in feite ook onder de woorden van Rozema. De docenten van het Coenecoop College zijn volledig autonoom in hun keuze. Als die keuze ruim genoeg is, kunnen ze kiezen voor een optie die aansluit bij waar ze staan in hun ontwikkeling (meesterschap) en wat voor hen van betekenis is (zingeving).
Lef
Ik vond het een dappere keuze. Voor hetzelfde geld waren er slechts tien docenten op komen dagen. Dat was echter niet het geval. Veruit het grootste deel van het personeel was die dag aanwezig en de meerderheid daarvan koos voor een van de workshops. Ik heb uiteraard de andere workshops niet bijgewoond, maar ik heb de sfeer die dag als buitengewoon plezierig en inspirerend ervaren. Ik stel me voor dat het ‘professionaliseringsaanbod’ binnen de school langzaam steeds beter past bij waar haar docenten behoefte aan hebben.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.