Facebook spijt

Marijke Bleijswijk


Daar sta ik dan met een drank-bucket in mijn hand, mijn ogen op half zeven en een lippenstift vlek op mijn veel te korte crop top. Gechoqueerd staar ik naar één van de honderden foto’s die ooit mijn Facebook-pagina kleurde.

Vroeger, of eigenlijk zo’n vijf jaar geleden, verschenen er wekelijks nieuwe foto’s op mijn tijdlijn. Vanaf mijn digitale camera transporteerde ik foto’s naar mijn laptop om ze vervolgens in grote aantallen op Facebook te publiceren. In albums zoals, Albufeira 2013, Zomerkriebels Festival of 18birthdaybash werden mijn – vooral dronken – activiteiten zichtbaar voor de buitenwereld. Op de pagina “foto’s van jou” verschenen de foto’s waarin mijn vriendinnen mij “taggden”. Dit waren de kiekjes waar mijn vriendinnen goed op stonden en ik niet. Nog gênanter dus. Mijn Facebookpagina schetste geen beeld van mij waar ik trots op was. Vorig jaar vond ik het dan ook tijd om mijn Facebook op te schonen en dus verwijderde ik alle albums en tags. Een schone lei, tenminste dat was wat ik dacht. Gister werd ik opnieuw geconfronteerd met mijn onverantwoordelijke Facebook-gedrag. Een studiegenoot toverde de eindeloze reeks van foto’s waarin ik ooit was getagged zo weer naar voren. Door specifieke Facebook-instellingen is ze in staat om verwijderde tags terug te halen. Wat als mijn toekomstige leidinggevende dit ook kan? Ik dacht dat ik safe was, maar besef me nu dat mijn foto’s misschien wel voor eeuwig blijven rondzweven op het digitale web.

Het liefst zou ik, zoals steeds meer vrienden, Facebook-loos door het leven gaan. Maar bij de gedachte aan de delete knop ervaar ik een innerlijk conflict. Hoe blijf ik straks op de hoogte van actualiteiten, evenementen of verjaardagen? Hoe onderhoud ik contact met mijn Australische vriendinnen? En hoe blijf ik lid van de studentenpagina van mijn opleiding? Ik concludeer dat ik te veel mis als ik mijn Facebook-pagina verwijder en neem de gênante foto’s voor lief. Helaas, Facebook heeft mij in haar macht en ze wint het van mijn eigenwaarde.

Disclaimer Back to top