Facebook Places

Youngworks Trendteam


Inchecken bij de McDonald’s, school of gewoon thuis: het kan met Facebook Places, de location based service van Facebook die nu ook in Nederland actief is. Met deze dienst kun je jouw locatie delen met je Facebook-vrienden. Door in te checken zien vrienden waar jij je op dat moment bevindt en kunnen ze daar op reageren.

In augustus 2010 was Facebook Places beschikbaar in de VS en later ook in andere Europese landen. Nu is Nederland aan de beurt. Facebook Places brengt eigenlijk niet veel nieuws als je het vergelijkt met bestaande location based services als Foursquare, Feest.je en Gowalla. Het enige verschil is dat het volledig geïntegreerd is in je Facebook profiel waardoor je vrienden gemakkelijk(er) kunnen reageren. Verder kun je nu ook samen met je vrienden inchecken door ze te taggen in een foto of een statusupdate. Je vrienden hoeven hier niets voor te doen. Ook privacy is op verschillende manieren te waarborgen. Je kunt je check-ins bijvoorbeeld alleen zichtbaar voor vrienden maken en vrienden kunnen tags die jij doet met Facebook Places weigeren. De dienst is nu te gebruiken als app op de iPhone. De verwachting is dat Android en Blackberry snel zullen volgen.
Wil je weten hoe het werkt? Bekijk dit filmpje:

Een belangrijk onderdeel van Facebook Places is het kortingssysteem. Gebruikers die vaak inchecken bij winkels of café’s krijgen daardoor korting of gratis producten. Ook is het doen van een donatie aan een goed doel mogelijk na meerdere keren inchecken. Daarnaast kun je ook korting krijgen door vrienden van je in te laten checken. In de VS kunnen gebruikers van Facebook Places bijvoorbeeld gratis koffie krijgen bij Starbucks en bieden onder andere H&M, Macy’s en McDonalds kortingen aan wanneer mensen inchecken. In Groot-Brittannië krijgen fans van Usher korting op zijn muziek als ze inchecken in het O2-stadion in Londen.
Waar je bij Foursquare en andere location based applicaties apart een app moet opstarten, hoef je om Facebook Places te gebruiken alleen je Facebook-app op te starten. “… je gaat immers niet drie verschillende app’s opstarten als je net aanschuift in een restaurant om iets te gaan eten. Foursquare biedt op dit moment het meest complete, en leukste, aanbod. Facebook heeft een sterke troef in handen door een database van honderden miljoenen gebruikers die Places al automatisch voorgeschoteld krijgen,” aldus Tim van Letht op Spotlighteffect.nl. Vanuit dit oogpunt zou Facebook Places wellicht groot kunnen worden, mits het natuurlijk leuk blijft om in te checken (door bijvoorbeeld interessante aanbiedingen en leuke kortingen voor het grote publiek).
Is er animo om deze applicatie te gebruiken? YoungWorks vroeg het een aantal jongeren.

Rick (24 jaar): “Ik gebruik Foursquare, en dat vind ik wel genoeg. Als ik incheck dan komt dat ook op mijn Facebook te staan, dus ik zie de toegevoegde waarde niet echt van deze nieuwe app. Leuk dat je met vrienden kunt inchecken, maar vind dat niet echt nodig. Tenzij je er kortingen mee kunt verdienen natuurlijk.”

Sophie (20 jaar): “Leuk idee, maar er bestaan toch al veel van dat soort dingen? Ik vind het meestal vervelend en ook nog eens niet boeiend als ik zo iets zie verschijnen op Facebook. Niet iedereen hoeft te weten waar je op dat moment uithangt. Ik snap het wel dat mensen het gebruiken als je er korting mee kunt krijgen bij winkels enzo, maar ik denk dat het krijgen van die kortingen niet zo makkelijk gaat als je denkt.”

Martijn (20 jaar): “Handig toch? Hoef je inderdaad maar op 1 ding in te vullen waar je bent in plaats van via al die verschillende apps laten weten waar je bent.”

Nienke (21 jaar): “Als er wat meer leuke winkels aan mee zouden doen, dan zou ik wel geïnteresseerd zijn. Meestal moet je zo lang wachten op dit soort dingen en dan moet je nog maar afwachten of het echt zo werkt. Ik zou het dan eerder gebruiken om kortingen te krijgen dan om te laten weten waar ik ben.”

Daisy (21 jaar): “Nee, het interesseert me echt niet om te weten waar iedereen is. Dus nog zo iets erbij vind ik helemaal nutteloos.”

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.