Een kwart van de jongeren gebruikt smartphone als persoonlijke coach

Youngworks


We voorspelden het al begin 2012: steeds meer jongeren maken gebruik van gezondheids- of coachings-apps op de smartphone of tablet om gezonder en fitter te worden. EenVandaag en Mediawijzer.net voerden onderzoek uit naar het gebruik van ‘gezondheids-apps’ onder 1600 jongeren van 12 tot 24 jaar.
YoungWorks
Dat jongeren te weinig sporten is al een jarenlang probleem. Ook overgewicht komt daar steeds vaker om de hoek kijken. Belangrijk is dat sporten ook leuk kan zijn en de meeste apps spelen daarom ook in op de funfactor en competitiedrang. Interessant zijn dus de uitkomsten van het onderzoek van EenVandaag en Mediawijzer.net, in het kader van de Week van de Mediawijsheid die plaatsvindt van 23 tot 30 november.
Online bewegingstips
Het blijkt dat een kwart van de jongeren apps gebruiken die te maken hebben met sport of gezondheid. Een derde gebruikt hier een computer of tablet voor. Ook is de Wii een goede manier om in beweging te blijven: 12 procent gebruikt deze spelcomputer om fit te blijven. Daarnaast voorzien verschillende online bronnen jongeren van tips om gezonder te leven. Via YouTube zoeken jongeren naar filmpjes voor bewegingsoefeningen en raadpleegt 15 procent sites met gezondheids- en bewegingstips.
Al eerder zagen we dat sommige social media-apps jongeren kan helpen in de strijd tegen de kilo’s. Daarbij blijken persoonlijke motivatie en de combinatie van verschillende media belangrijke factoren om veranderingen in de gezondheid van jongeren te bewerkstelligen. Een mooi voorbeeld van een gezondheidsapp is Gympact, waarmee jongeren geld kunnen verdienen door voldoende te bewegen.
Het internet als huisarts
Ook bij andere lichamelijke klachten raadplegen jongeren het internet. Het ultieme voorbeeld is natuurlijk het opzoeken van informatie over soa’s. Zeven op de tien jongeren raadplegen eerst het internet voordat zij familie, vrienden of de huisarts inschakelen. Schaamte voor een klacht is dan ook de meest voorkomende reden om het internet als eerste bron van informatie te gebruiken. 64 procent zal een online consult met een huisarts overwegen, maar op het moment van het onderzoek hebben nog maar weinig jongeren dit daadwerkelijk gedaan. Psychische problemen bespreken jongeren liever niet online. Wel heeft zes op de tien jongeren wel eens een online zelftest gedaan, zoals een BMI- of depressietest. Wanneer zij vragen hebben over verslaving, overgewicht, drugs of alcohol, wenden ze zich ook vaak tot het internet.

Disclaimer Back to top

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.