Een bewust gezonde lifestyle in Nieuw-Zeeland

Youngworks Trendteam


Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd. Na wat maandjes gewerkt te hebben, besloot ik dat ik graag wilde reizen voordat ik aan het ‘grote mensen leven’ moest geloven. Als lid van het Trendteam kon ik het natuurlijk niet maken om zomaar weg te gaan. Daarom zal ik regelmatig voor de blog schrijven over wat jongeren aan de andere kant van de wereld zoal bezighoudt. Een kijkje in het leven van een tiener die in een andere omgeving opgroeit.  Ditmaal: Nieuw-Zeeland!
Nieuw-Zeeland 2
Bewegen
Bij elke stap die ik in Nieuw-Zeeland zet, zie ik jongeren actief bezig zijn. Op elk afgelegen pad zie ik wel een jongere hiken, op elke berg een fietser de top beklimmen, en op elke rivier een jongere die de witte wateren met zijn kajak bedwingt. Als je hier woont en zoveel ruige natuur om je heen hebt, ga je natuurlijk niet stil zitten!
Als je het actieve buitenleven écht heel leuk vindt kun je hier in een aantal steden zelfs de studie Outdoor Sports doen. Ik kwam in twee verschillende hostels jongeren tegen die deze studie doen. Zij hebben van hun hobby hun studie gemaakt: zelfs nu ze zomervakantie hebben gaan ze zelf op stap om gebieden te verkennen met een kajak. Ze vertelden dat ze voor hun les de natuur in gaan om outdoor sporten te doen en hier alles over te leren. Een aantal keer per week is er dan ook een college over de theorie achter de sporten. Als je afgestudeerd bent kun je outdoor begeleider worden en andere mensen de ruige natuur laten ervaren, bijvoorbeeld als begeleider van kajaktochten.
Mocht je geen outdoor studie doen kun je wel lid worden van de ‘Tramping club’ van je universiteit. Tramping is een woord dat hier gebruikt wordt voor trektochten doen. Met een groep studenten reis je af naar een ruige plek in het land en daar ga je met z’n allen trekken en kamperen op wildernesskampen. Op zo’n kamp is vaak geen douche en geen stromende wc. Echt helemaal terug naar de natuur dus!
Recente signalen uit het trendteam tonen dat ook jongeren in Nederland steeds bewuster met hun gezondheid bezig zijn. De natuur en het buitenleven worden zo ook populairdere onderwerpen onder jongeren. Nu is ons klimaat er iets minder naar, maar wie weet is Nieuw-Zeeland een voorloper op het gebied van een actief gezonde levensstijl!
Nieuw-Zeeland 3
Voedsel
Wat betreft bewegen lijkt het dus wel goed te zitten onder de Nieuw-Zeelandse jeugd. Maar hoe zit het met hun eetpatroon?
Veel Nieuw-Zeelanders zijn gek op hun eigen tuintjes en werken in de zomervakantie graag aan hun tuin. Ook verbouwen ze soms hun eigen groenten en fruit. Buren wisselen groenten met elkaar uit en verkopen hun zaden aan de deur.
Nieuw-Zeeland 10
Nieuw-Zeeland 6
Ook in de supermarkt kun je heel makkelijk duurzaam of organisch voedsel kopen. Voor een gezond en voedzaam ontbijt kun je hier bijvoorbeeld  zelf je zaden tappen in de supermarkt. Wat we in Nederland als superfood benaderen, zoals tarwekiemen en goji bessen, is hier makkelijk en op veel plekken verkrijgbaar. Daarbij komen groenten, fruit, vlees, melkproducten, en nog vele andere producten rechtstreeks van het land. Bij elk product dat ze zelf hebben geproduceerd staat trots: 100% NZ! Buiten de grote nationale trots, is hierdoor de ecologische voetprint ook een stuk kleiner omdat er weinig transport voor voedsel nodig is. Lokaal voedsel is hier bijna de standaard.
Nieuw-Zeeland 7 Nieuw-Zeeland 1
Nieuw-Zeeland 5
Tegelijk zie ik een ander uiterste: ondanks het grote aanbod van gezonde voeding zijn Nieuw-Zeelanders over het algemeen te dik. Naast het gezonde aanbod heeft het land namelijk ook een behoorlijke fast-food dichtheid: de McDonald’s vind je bijvoorbeeld overal en de prijzen liggen daar opvallend laag. In 2007 waren de Nieuw-Zeelanders het op twee na dikste volk van de wereld (de VS stond op nr. 1). Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren een grote risicogroep zijn qua obesitas. De grootste probleemgroep zijn de ‘Pacific adults’. Deze groep bestaat vooral uit de oorspronkelijke Maori bevolking en andere immigranten van de Pacifische eilanden ten oosten van Nieuw-Zeeland. Deze bevolkingsgroepen zijn  over het algemeen ook lager opgeleid. De overheid gaat de komende jaren daarom extra geld investeren in voorlichting over gezonde voeding en de bestrijding van overgewicht.
Ondanks de verleidingen van goedkoop fast-food, kun je in Nieuw-Zeeland gelukkig gemakkelijk kiezen voor gezonde voeding. Organisch voedsel is iets duurder, maar lang niet zo duur als in Nederland. Daarbij ligt de ruige natuur om de hoek en die vraagt echt om een actieve en gezonde levensstijl! Ik merk bij mijzelf in ieder geval dat ik hier ook elke dag actief bezig ben en volop geniet van de overdaad aan verse groenten en fruit! Dit gaat mij hier in ieder geval gemakkelijker af dan thuis, in Nederland.

Disclaimer Back to top