Digitale (vrienden) bank

Marijke Bleijswijk


Samen eten is gezellig. Voor veel mensen waar en in het bijzonder voor studenten; bijna de helft van de studenten eet dagelijks samen met vrienden, huisgenoten of studiegenoten. Maar hoe worden de kosten voor al die gezamenlijke happen eigenlijk gesplit? De nieuwe bank Bunq biedt een oplossing.

Als steeds iemand anders boodschappen doet raakt het overzicht rondom geldzaken al snel kwijt. Het gebruik van een geldpotje is onhandig en niet altijd helemaal eerlijk en aan het terugvragen van geld heeft iedereen een hekel. Vorige week werd Bunq gelanceerd, een digitale bank waarmee de kosten tussen vriendengroepen gemakkelijk gedeeld kunnen worden. “Ik vond het nooit relaxed om geld terug te vragen aan vrienden. Nu stuur ik gewoon een Request met een leuke selfie. That’s it!”, aldus een quote op de website van de nieuwkomer. In dit filmpje meer.

Dat boodschappen voor het “Studenten-SinterKerst-Diner” dit jaar via de app van Bunq gesplit kunnen worden is niets nieuws. De afgelopen jaren ontstonden er verschillende initiatieven waarmee jongeren hun gezamenlijke geldzaken makkelijker op orde konden houden. Via de populaire website Wiebetaaltwat.nl is het al een aantal jaar mogelijk om gezamenlijke uitgaven met elkaar te verrekenen. Belangrijk uitgangspunt voor jongeren om deze website te gebruiken; het is eenvoudig en gratis.

Wat Bunq wel vernieuwend maakt is het feit dat het ook mogelijk is om hier echt een rekening te openen. Als gebruikers willen kunnen ze al hun geldzaken via Bunq laten verlopen. Het is een simpele manier om vrienden om geld te vragen, rekeningen te delen en om te betalen in real time.

Aan de website is te zien dat Bunq zich vooral richt op de jongerendoelgroep, je vrienden betalen doe je namelijk met een selfie. Groot voordeel voor jongeren; het openen van een Bunq-rekening is gratis. Geld opnemen bij een pinautomaat kost daarentegen wel 0,80 cent en dit zou voor jongeren dan ook wel eens een struikelblok kunnen zijn. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat jongeren nog niet klaar zijn voor een samenleving zonder contant geld. Ze zijn bezorgd over hun privacy en de macht die banken dan zullen krijgen en daarnaast denken ze dat het lastig is tijdens het uitgaan.

Al je bankzaken online, overzichtelijk en gratis regelen via één kanaal, het lijkt een uitkomst voor jongeren. Nu rest enkel de vraag of jongeren hun (vaak) zuurverdiende geld durven toevertrouwen aan een financiële start-up als Bunq.

Twee van onze Trendteamleden reageerden op het concept:

Boyd – 20 jaar: ‘Ik zou niet perse alleen voor deze ‘USP’ een rekening willen openen daar. Wel vind ik het een goed idee en denk ik dat de andere Nederlandse banken dit vast ook wel in hun app oid kunnen bouwen.. Het is niet echt een reden om een rekening te openen bij een andere bank voor mij.’

Teun – 22 jaar: ‘Ik vind het filmpje niet heel erg helder. Voor dit splitten is het neem ik aan van belang dat iedereen bij Bunq zit? In dat geval wordt het denk ik vrij moeilijk, aangezien wanneer 1 iemand niet bij Bunq zit er direct alweer moeilijkheden ontstaan. Wil Bunq bekend staan als de financiële split service met bank functie of een bank met financiële split funtie? Wellicht als ik het vaker voorbij zie komen of vrienden me er iets over zouden vertellen dat ik er iets meer interesse voor zou kunnen krijgen, maar op dit moment doet het me niet zo veel.’

Disclaimer Back to top