Creatief met Facebookfoto's

Youngworks Trendteam


In het drukke leven van jongeren is soms maar weinig plaats voor een rustige, creatieve activiteit. De vele berichtjes die via verschillende (social) mediakanalen binnenkomen zorgen voor veel afleiding. Wanneer jongeren dan iets creatiefs ondernemen komt daar steeds minder vaak het traditionele kladblok en een goed potlood aan te pas. Zeker nu de Apple Store vele creatieve apps aanbiedt voor op de iPad. Ook het romantische beeld van de kunstenaar die een portret van zijn muze maakt gaat tegenwoordig bijna niet meer op. Voor jongeren die toch graag iemand willen vereeuwigen in een portret – en ondertussen de connectie met Facebook niet willen verliezen – is er iets nieuws aan de horizon: Selflessportraits. 

Creatief met Facebookfoto’s
Op Selflessportraits.com ontmoeten creatievelingen elkaar die graag aan de slag gaan met het (digitale) potlood. Hun inspiratie daarbij is niets minder dan profielfoto’s van Facebook die wildvreemden over de hele wereld op de site uploaden. Het is de bedoeling dat willekeurige vreemdelingen elkaars Facebook profielfoto omtoveren tot een creatief portret.
Het Engelse woord selfless betekent onzelfzuchtig. De site staat daarom ook in het teken van ‘iets leuks doen voor een ander’. De site wil met dit concept het gat tussen technologie en menselijkheid opvullen door middel van kleine creatieve gebaren. Je maakt dus een portret voor iemand anders en als het goed is krijg je ook een portret van je eigen profielfoto terug.
Hoe werkt het?
Jongeren die zichzelf graag vereeuwigd willen zien in een creatieve portretfoto loggen in met hun Facebookprofiel. Je maakt een keuze uit je eigen profielfoto’s waar iemand anders vervolgens zijn of haar creativiteit op mag botvieren. Zelf ontvang je vervolgens een foto waar jij een portret van mag maken. De koppeling van de profielen gaat willekeurig. Je kiest dus niet zelf welke profielfoto jij moet gaan portretteren. Zodra je je portret af hebt, upload je die bij stap 3 en dan is het nog wachten op je eigen portret dat je terugkrijgt. Je mag zoveel portretten maken als je wil en jouw gemaakte portretten komen op jouw profielpagina. Deze pagina kun je vervolgens als portfolio gebruiken.
Interessant voor jongeren?
Jongeren vinden het leuk om aan zo’n online project mee te doen. Selflessportraits daagt jongeren uit om zo creatief mogelijk te zijn met de profielfoto van een ander. Deze uitdaging zien we terugkomen in bijvoorbeeld social games, waarbij deelname van derden een belangrijk element is. Wordfeud, DrawSomething, SongPop en Ruzzle zijn goede voorbeelden van dit soort games, die sinds 2011 en 2012 erg populair onder jongeren waren. Selflessportraits gaat niet uit van het wedstrijdelement, maar meer van (het delen van) creativiteit en het ‘iets voor een ander doen’. Dit sluit weer goed aan bij de ‘sharification’-trend die we voorspelden in onze top 10 jongerentrends voor 2013. Bovendien kunnen jongeren de site ook gebruiken ter inspiratie voor een creatieve opdracht voor hun studie. Of leren ze zichzelf, in het kader van de trend ‘Internet University’, beter tekenen en schetsen door veel portretten van andermans profielfoto’s te maken.
Anniek (20 jaar): “Het lijkt me heel tof om een drawing van mijn eigen profielfoto te hebben. Zo te zien is mijn eigen tekenniveau hier echt te laag voor. Als er een tekenen voor dummies cursus aan vooraf gaat wil ik een poging wagen. Ruilhandel is zó VOC! Ik teken alleen op beslagen ramen in de bus. Not too often dus.”
Estefania (23 jaar): “Ik zou dit wel kunnen, maar denk niet dat ik zal joinen omdat ik best veel tijd steek in een tekening. Dan vind ik het eigenlijk niet leuk om een tekening voor een ander te maken. Er is dan een risico dat de ander veel minder tijd steekt in de tekening voor mij. Of ik vind de tekening lelijk. Kunst is zo smaakgebonden en ik krijg het idee dat ik bij een random persoon wordt geplaatst en dus geen invloed heb op de stijl waarin ik geschilderd word.”
Rachel (23 jaar): “Ik zou hier niet aan mee kunnen doen. Ik zou dit nooit kunnen, maar vind het wél supervet. Best wel jammer dus.”
Trendteamlid Ruben ging zelf de uitdaging aan en maakte onderstaand portret.

En hij kreeg ook zijn eigen portret terug, getekend door een onbekende ergens op de wereld:

Disclaimer Back to top