Check jij de pillen even online?

Youngworks Trendteam


Checken of je XTC-pil op de zwarte lijst staat. Of via de hashtag #Drugslab laten weten welke drugs jij graag getest wil zien. Drugsvoorlichting gaat met haar tijd mee en informatie over drugs wordt voor jongeren steeds toegankelijker. Ons Trendteam dook in twee initiatieven die dit najaar zijn gelanceerd.

Red Alert

Via de Red Alert App kunnen ‘gebruikers’ ontdekken of de XTC pil in hun hand op de zwarte lijst staat en dus extra riskant is. Zijn er levensgevaarlijke drugs in omloop? Dan wordt er een alert verzonden. Ook is er op de app informatie beschikbaar over het testen en gebruik van uitgaans-drugs.

Drugslab

Het Drugslab, een YouTube kanaal van BNN, gaat nog net iets verder. Zij testen de drugs zelf en leggen je uit hoe verschillende soorten drugs werken. “Rens, Nellie en Bastiaan gaan pillen poppen, jonko roken en lijntjes snuiven, zodat jij het niet hoeft te doen.”  Via een comment kan je laten weten welke drugs jij graag getest wil zien.

Beide concepten zijn laagdrempelig: informatie en waarschuwingen rondom drugsgebruik worden op een informele toon overgebracht. Er is geen sprake van een belerende toon. De app en het programma leggen de keuze om iets wel of niet te gebruiken bij de gebruiker zelf. Dit sluit aan bij een generatie die gelooft in eigen verantwoordelijkheid en waarin het taboe op drugsgebruik steeds verder wegvalt.

We vroegen diverse jonge agenda-hedonisten (jongeren die doordeweeks werken of studeren, maar bewust weekenden inplannen om te feesten en drugs te gebruiken), recreatieve gebruikers én niet-gebruikers om hun mening:
Meisje 17 jaar: “Praktisch gezien gelooft iedereen elkaar op elkaars ervaringen. Dus stel ik zou aan drugs doen, dan zou ik de app een beetje overbodig vinden… Terwijl de gegeven informatie eigenlijk wel erg nuttig is.”

Jongen, 23 jaar: “Ik vind Red Alert een goede manier om veilige drugs op te zoeken en te vergelijken. Nu kijk ik over het algemeen op forums om meer informatie over drugs op te krijgen. Toch lijkt het mij niet heel chill om de app te installeren. Als iemand ziet dat je die app hebt kan hij/zij gemakkelijk de optelsom maken. Het is niet dat ik mij er voor schaam. Maar misschien niet altijd even handig om het zo doorzichtig te laten weten.”

Meisje, 22 jaar: “Je moet je drugs nog steeds laten testen, maar ik ben bang dat veel jongeren 100% op de app vertrouwen. Staat een pil niet op de zwarte lijst dan zal het wel oké zijn.

Jongen, 23 jaar: “Ze doen leuke experimenten in Drugslab, maar jongeren gebruiken drugs heel anders. Ik zie het vaak gebeuren tijdens een feestje of in combinatie met alcohol of andere middelen. Drugslab geeft geen realistisch beeld van hoe drugs daadwerkelijk gebruikt worden.

Jongen, 21 jaar: “Ik denk dat programma’s zoals Drugslab wel goed zijn. Ze laten duidelijk zien hoe de ervaring is, dat is toch anders dan dat je het leest op internet.

De jongeren die we spraken gaven aan dat drugsgebruik vaak impulsief is. Op een feestje, nadat er al wat gedronken is, vertrouwen ze toch vooral op elkaars oordeel. Het is moeilijk om op dat moment direct invloed te hebben met een app of programma. Desondanks sluiten de formats wel aan bij de behoefte van jongeren aan praktische informatie zonder wijzend vingertje.

Jongeren die drugsgebruik plannen en/of nieuwsgierig zijn naar andere drugssoorten zijn enthousiast over de formats. Ze verbreden hiermee hun kennis en meer kennis van bijv. een nieuwe drugssoort kan natuurlijk wel invloed hebben op hun voornemen om iets wel of niet te gebruiken.

Disclaimer Back to top