EU back to school

Lespakket voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken

OPDRACHT

Veel jongeren zijn niet actief bezig met ‘De Europese Unie’. Ze zijn opgegroeid in een Europa waar je vrij kunt reizen. De Euro was er al toen ze geboren werden. Veel van de voordelen van de EU zien ze dan ook als vanzelfsprekend. Al jarenlang geven ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken gastlessen op hun vroegere middelbare school om jongeren meer bewust te maken van de EU en thema’s die spelen. In de kern een goed idee, maar in de uitvoering niet echt inspirerend. Youngworks kreeg de opdracht om een nieuwe, aansprekende gastles te maken en ambtenaren te trainen in het geven ervan.

VRAAG

Youngworks organiseerde een serie co-creatie sessies met jongeren en betrokkenen vanuit het ministerie. Door het gesprek aan te gaan met jongeren over de gastles, waren we in staat een concept te ontwikkelen dat optimaal aansluit bij de jongerendoelgroep. Onze aanpak bestond uit een aantal stappen:

 

1. Verkenning onderwerpen
Wat zijn belangrijke dilemma’s waar ze in hun dagelijks leven mee te maken hebben of een sterk gevoel bij hebben? Denk bijvoorbeeld aan grenzeloos reizen, werkgelegenheid, voedselveiligheid of criminaliteit? Jongeren, ambtenaren en onderwijsprofessionals legden we thema’s voor aan de hand van korte teksten en filmpjes.

 

2. Ontwikkeling verschillende lesvormen
Met de input ontwikkelden we verschillende lesvormen rondom besproken thema’s. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van online tools, waarmee jongeren met hun mobiel meediscussiëren. Of aan stellingen waarbij jongeren in de klas een fysieke positie innemen.

 

3. Toetsen en verbeteren lesvormen
De lesvormen toetsten we vervolgens bij een nieuwe doelgroep jongeren. Hun feedback benutten we om de opzet en de vorm van de gastles aan te scherpen en uit te werken.

Opbrengsten

Youngworks ontwikkelde een vernieuwde gastles en verzorgde voorbereidende trainingen voor gastdocenten. Tijdens de gastles testen leerlingen met behulp van een interactief leergame-platform hun basiskennis over de EU. Filmpjes en prikkelende stellingen over thema’s als veiligheid, vluchtelingen, en jeugdwerkloosheid dagen hen uit mee te denken en te praten. Zo kunnen zij zich een mening vormen over actuele zaken en Europese beslissingen die van invloed zijn op ons allemaal.

Meer weten?

Laat je gegevens achter of neem direct
contact op met Joris Schuurman.

Youngworks.nl maakt gebruik van cookies:

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.